"We moeten een badkamer maken", klinkt het half januari in 1Twente Vandaag. Denise Bosma is te gast om over de nieuwe logeervoorziening van zorginstelling Ixta Noa te praten. Financieel is alles rond, maar dan duikt er een praktisch probleem op: de aanleg van die badkamer dus. Denise kent de verhalen over de drukte in de bouw, maar hoopt toch dat er een aannemer is die het klusje op korte termijn kan klaren. Haar woorden hebben effect: de werkzaamheden zijn inmiddels gestart.
De oproep brengt haar zelfs in een luxepositie: na de uitzending melden zich twee bouwbedrijven. Beide geschikte kandidaten. "Ze wilden allebei meedenken én ze konden op hele korte termijn starten", legt Denise uit. En dat laatste is van belang, want Ixta Noa wil begin april de eerste logés ontvangen.
Uiteindelijk neemt bouwonderneming HORZ uit Enschede de klus op zich. Ondanks de drukte in de bouw kon er toch snel worden gestart. Speciaal voor deze klus werd geschoven in de planning. Mede-eigenaar Rob van Hoof legt uit dat het te maken heeft met het maatschappelijke karakter van dit project. "Mijn vrouw werkt bij een dagbesteding, dan komt dat wel dichtbij. Mooi dat je wat kunt betekenen voor de samenleving."
Aan de Molenstraat 36, waar de logeervoorziening komt, wordt inmiddels flink geklust. De badkamer is een ware bouwplaats, maar er wordt flink progressie geboekt. Zo ligt de vloer er al in en krijgen de muren een voorstrijk om straks, samen met het plafond, gestuukt te kunnen worden. "Daarna wordt het allemaal afgemonteerd", legt Rob uit.
Denise kijkt tevreden rond. Het logeerhuis heeft een lange aanloop gehad en begint nu echt vorm te krijgen. Ze moet terugdenken aan een specifiek moment. "We stonden tegeltjes uit te zoeken en ik zei tegen mijn collega: Jemig zeg, ben er zolang mee bezig geweest. Ook wel een paar keer gedacht: gaat het wel lukken? En dan staan we nu tegeltjes uit te zoeken. Dat is wel heel tof."
De verwachting is dat de badkamer over een week klaar is, maar daarmee zit het er voor Denise en haar collega's nog niet op. De slaapkamers, vijf in totaal, worden door henzelf omgetoverd tot kleine huiskamers. Eerst komt er een grote container om het tapijt, de oude lichtbakken en andere overbodige dingen te kunnen lozen. Daarna beginnen de 'herstelwerkzaamheden', die voor een groot deel bestaan uit verven.
Essentieel, legt Denise uit, want fijne kleuren op de muren dragen wat haar betreft bij aan het gevoel dat de kamers moeten geven aan toekomstige logés. "Het moet huiselijk en aangenaam zijn. Je moet je er op je gemak voelen. Niet alleen een bed, echt een verblijf." Daarvoor doet bouwbedrijf HORZ ook een bijdrage. Het verwarmingssysteem wordt zo aangelegd dat de temperatuur per kamer ingeregeld kan worden.
De komende weken wordt er dus nog druk geklust. In de eerste week van april kan Ixta Noa de eerste gasten ontvangen op hun nieuwe locatie.
De nieuwe locatie van Ixta Noa (Molenstraat 36) biedt straks plek aan telkens vijf personen die het moeilijk hebben. In het logeerhuis kunnen zij in een andere omgeving op adem komen. Door tijdig een pas op de plaats te maken, moet voorkomen worden dat mensen helemaal vastlopen of zelfs in de crisisopvang terecht komen.
Logeren kan maximaal twee weken. Vooraf worden doelen opgesteld waar tijdens de verblijfperiode aan gewerkt wordt. Overdag kunnen de deelnemers terecht in het al bestaande Praktijkhuis van Ixta Noa, twee deuren verderop (Molenstraat 30).
Aanmelden kan via een doorverwijzing van de huisarts of een hulpverlener, maar kan ook op eigen initiatief bij Ixta Noa.
Via een intakegesprek wordt gekeken of iemand in aanmerking komt voor het logeerhuis.