Verkeer
Stuur appje
Zoek

Aftrap repetitie 'De Vergeten Twentse Lente': "We hebben de smaak te pakken"

De kop is er af. De eerste repetitie voor 'De Vergeten Twentse Lente', een nieuw groot muziektheaterspektakel op vliegveld Twente, zit er op. Onder aanvoering van actrice, drijvende kracht en aanjager Johanna ter Steege uit Notter wordt toegewerkt naar de première op 29 april. "Het is fantastisch om zoiets te kunnen gaan maken", aldus Ter Steege.

Ze doet dat samen met een heuse sterrencast. Want ook gelouterde en gelauwerde acteurs als Twentenaar Laus Steenbeeke, Stefan de Walle, Roosmarijn Luyten en Lucretia van der Vloot doen mee aan De Vergeten Twentse Lente.

Niet vrolijk, wel belangrijk

Een verhaal over de landelijke staking in het voorjaar van 1943, begonnen bij Stork in Hengelo. Als protest tegen de tewerkstelling in Duitsland. En ook het verhaal van een Twents dorp in 2023, dat verdeeld raakt over een miljoenenerfenis die nauw verband houdt met die staking in 1943. "Geen vrolijk verhaal", aldus Ter Steege. "Maar wel heel belangrijk, waarbij het belang van de democratie een grote rol speelt."

De Vergeten Twentse Lente komt na het grote succes van Hanna van Hendrik. Dat theaterspektakel vond eveneens op vliegveld Twente plaats en trok in de voorbije jaren in totaal 100.000 bezoekers. Boer Gerrit Lammers speelde in Hanna van Hendrik een prominente rol met zijn koeien. Ook in de nieuwe productie doet hij mee, als vader van één van de door de Duitsers gefusilleerde mannen. "Het voelt als een grote eer om weer mee te mogen doen", aldus Lammers, die uit Notter komt, waar Johanna ter Steege opgroeide.

Openbaring

Tukker Laus Steenbeeke deed in die vorige grote productie ook mee. En is blij om opnieuw mee te mogen spelen. "Ik had zelf nooit gehoord van deze staking, dat was voor mij een openbaring. En spelen "in oew eig'n taal is natuurlijk onmeunig mooi". Acteur Stefan de Walle, die ooit landelijk bekend werd als Kees in familiefilm Flodder, heeft toch ook een beetje dat gevoel van thuiskomen. Veel mensen denken dat hij een ras-Rotterdammer of Hagenaar is. "Maar ik ben opgegroeid in Twello en ging naar school in Zutphen. Ik vind het geweldig om weer mee te doen.

"Behalve acht professionele topacteurs, zullen dertig ervaren amateurspelers meedoen. Ook zijn er straks ruim zeventig vrijwilligers als publieksbegeleiders actief. Er is een liveband die de voorstelling begeleidt en er doet ook een fanfareorkest mee. Het stuk speelt zich af in drie verschillende decors, allemaal op overdekte plekken. Johanna ter Steege: "Dat hebben we gedaan vanwege de weersomstandigheden in april en mei. We willen dat iedereen droog zit."

Smaak te pakken

Voor Johanna ter Steege wordt het opnieuw een grote productie in Twente, daar waar haar wieg stond. Na Hanna van Hendrik en de succesfilm De beentjes van Sint Hildegard, volbracht ze vorig jaar ook nog het project Twente op Film. De documentaire Zoo Doo Wiejleu Dat die daaruit voortkwam op basis van historische beelden, heeft bijna tienduizend bezoekers getrokken.

Met gezonde spanning, maar vol vertrouwen ziet ze de komende maanden met De Vergeten Twentse Lente tegemoet. "Ik heb de smaak te pakken", zegt Ter Steege. "Ik heb gewoon hele fijne en goeie mensen om me heen." Maar weer gaan wonen in haar geboortestreek? "Nou, ik woon voor dit project opnieuw vier maanden in Twente", lacht ze. "En ik heb ook nog een man, die wil graag in Rotterdam wonen. We zullen wel zien."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.