Adriaan van Dis mag dan 76 jaar oud zijn, oog in oog met tientallen Hengelose scholieren blijkt de schrijver nog bijzonder jong van geest. De stichting Hengelo Leest had de bekende schrijver uitgenodigd in het kader van de 88e Boekenweek, die zaterdag 11 maart van start gaat. Presentatietalent Olivier Schulenburg interviewde Van Dis en gaf ook de leerlingen alle ruimte om vragen te stellen over het schrijverschap, over eeuwig jong zijn en over zo vaak mogelijk blijven zitten.
Olivier Schulenburg blikt terug op twee leerzame sessies: "In Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat was het twee keer een uur genieten met Adriaan van Dis, die onder mijn leiding in gesprek ging met 120 bovenbouwleerlingen van het Bataafs Lyceum, Lyceum de Grundel, het Twickel College en het Montessori College Twente. Het hoofddoel van deze sessies was om de leerlingen met leeszin, inspiratie en ten minste twee goede boeken naar huis te laten gaan. Voor dat laatste werd sowieso zorg gedragen door de organisatie: alle leerlingen ontvingen na afloop een exemplaar van Van Dis’ boek De Wandelaar en een Literair Juweeltje."
"Het was een leuke uitdaging om deze sessies te mogen presenteren en ontzettend leerzaam. Ik heb het vooraf benaderd als een gesprek en niet als een lezing. Ik wilde de sfeer laagdrempelig houden, juist om zo de scholieren er echt bij te betrekken. Het kan natuurlijk best intimiderend zijn als er twee mensen op een podium zitten, die vervolgens gaan praten over lezen en literatuur. Een echt gesprek gaat over een weer. Op die manier kon iedereen meedoen. Als presentator mocht ik alles aan elkaar praten en het gesprek sturen. Ik ben 18 jaar en kende Van Dis nauwelijks. Uiteraard heb ik, om goed voorbereid te zijn, De Wandelaar gelezen."
"Mijn grootste uitdaging was om het publiek mee te krijgen. Daar ben ik geloof ik wel in geslaagd. Dat jongeren over het algemeen vrij weinig lezen is natuurlijk al wel bekend. Daarom is het des te belangrijker om ze er bij te betrekken. Ik heb iedereen aangemoedigd om vragen te stellen. Een flink aantal leerlingen hing aan Van Dis' lippen. Er waren er zelfs die een uur lang meeschreven."
"Ik denk dat het heel erg belangrijk is om open te staan voor een andere kijk op de wereld. De manier waarop Van Dis de wereld ziet en hoe hij dat beeld kan verwoorden, dat is fascinerend. Ik heb nog nooit zo makkelijk met iemand een gesprek gevoerd. Het was een feestje om deze gesprekken te mogen presenteren en ik ben ontzettend trots op hoe het is verlopen."