De strategische doelen van het programmaplan over stedelijke ontwikkeling in Almelo zijn niet concreet genoeg. Dat zegt een meerderheid van de gemeenteraad bij een beeldvormend beraad. “De programma’s zijn mooi opgeschreven, maar het is te algemeen”, aldus gemeenteraadslid Jorien Geerdink (PvdA).
Projectleider bij de gemeente Gerlinda Tijhuis presenteert op dinsdag 7 maart het plan voor stedelijke ontwikkeling. In het programmaplan staat beschreven dat de gemeente een onderscheidende centrumstad wil zijn. “We staan vaak op lijstjes van lelijke plekken, maar we hebben heel veel prachtige dingen in de stad”, aldus Tijhuis.
De strategische doelen die in het plan staan beschreven, zijn ervoor om Almelo als onderscheidende stad op de kaart te zetten. Zo is een van de doelen een kwalitatieve, aantrekkelijke stad zijn. Bij het beeldvormend beraad geven verschillende partijen aan dat de plannen voor de stedelijke ontwikkeling niet concreet genoeg zijn.
“We vinden het programma zeer algemeen geformuleerd, we weten niet wat we ermee aan moeten. Het is moeilijk toetsbaar. We gaan zo spoedig mogelijk over naar een oordeelvormend beraad. Wij moeten input kunnen leveren op deze programma’s”, aldus fractievoorzitter van Lokaal Almelo Samen (LAS) Louis Kampman.
De gemeente geeft aan dat de plannen vooral op strategisch niveau worden gemaakt en dat het een manier is van sturing en prioriteiten geven aan zaken. Zo staat in het programmaplan van stedelijke ontwikkeling dat er in 2026 de bouw van 4.100 nieuwbouwwoningen in een stroomversnelling moeten zitten. Om de stad op langere termijn te profileren, moeten er twee iconen in de stad komen. Voorbeelden van iconen zijn een prominent gebouw of standbeeld langs het spoor zegt Tijhuis. Gebiedsvisies en stedenbouwkundige plannen voor de Almelose wijken zijn onderdeel van de verdere uitvoering van het programmaplan.
De gemeente Almelo presenteert zes programmaplannen die uit het coalitieakkoord voortkomen aan de gemeenteraad. Daarbij nodigt de gemeente inwoners en organisaties uit om mee te praten. Bij de presentatie over stedelijke ontwikkeling is geen belangstellende komen opdagen. Dezelfde avond werden er ook plannen gepresenteerd over leefbaarheid in buurten en wijken, maar ook daar waren er geen inwoners of organisaties.
De zes thema's van de programmaplannen:
In totaal is er 10,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de zes programma’s in vier jaar te bekostigen. In de perspectiefnota worden de strategische doelen definitief vastgesteld. De gemeenteraad vormt hier een besluit over op 11 juli en 13 juli.