Verkeer
Stuur appje
Zoek

Algeheel verbod op drugsgebruik in Enschede: jointje of lachgas op straat mag straks beboet worden

Pexels imustbedead 10846328
Lachgas valt onder de Opiumwet en is bij een algeheel drugsgebruiksverbod in de hele stad verboden in de openbare ruimte.
Beeld: Pexels

In principe zullen politieagenten en handhavingsambtenaren alleen optreden als er daadwerkelijk sprake is van overlast. Toch loopt iedereen die in Enschede op straat een jointje opsteekt straks het risico op een boete. Het college stelt namelijk voor om - net als in zo'n tweehonderd andere gemeenten - een algeheel verbod op drugsgebruik in de hele stad in te voeren.

Een verbod op drugsgebruik kan via lokale regelgeving, de zogeheten Algemene Plaatselijke Verordening (APV), worden doorgevoerd. In Enschede deed de gemeenteraad dit eerder al door specifieke gebieden aan te wijzen. Sinds 2018 is het verboden om drugs te gebruiken in de binnenstad. In 2021 is dit uitgebreid tot het binnensingelgebied en de directe omgeving van stations De Eschmarke en Glanerbrug.

Drugsoverlast verplaatst zich

Als het aan burgemeester Roelof Bleker ligt is het met de 'drugsvrije zones' straks voorbij. Hij stelt de gemeenteraad voor om het hele grondgebied van Enschede te aan te wijzen voor het verbod op drugsgebruik. Dat betekent dat het verbod in de gehele openbare ruimte (dus ook op alle speeltuinen, schoolpleinen en sportparken) en in alle publieke gebouwen geldt.

icon_main_info_white_glyph

32 keer raak in 2021

De afgelopen jaren kon openlijk drugsgebruik alleen in het binnensingelgebied, de binnenstad en rondom de stations De Eschmarke en Glanerbrug worden bestraft. In 2021 gebeurde dat volgens de meest recente beschikbare gegevens van het CJIB in totaal 32 keer. In 27 gevallen ging het om softdrugs (samen 2645 euro boete) en in 5 gevallen om harddrugs (samen 2000 euro boete). Op dit moment zijn de boetes voor het gebruik van softdrugs en harddrugs respectievelijk 100 en 410 euro.

Door één lijn te trekken in de hele stad wordt het volgens het college eenvoudiger om op de regels te handhaven, ook in woonwijken. Bovendien wordt voorkomen dat drugsoverlast zich telkens verplaatst naar een gebied waar nog geen verbod geldt. Er wordt overigens geen onderscheid gemaakt in soft- of harddrugs, dus ook blowen of het gebruik van lachgas kan worden bestraft. Het achterlaten van attributen om drugs te gebruiken is ook strafbaar.

Tegenstrijdig met de wet

Het drugsgebruiksverbod wordt pas van kracht als de gemeenteraad daarmee instemt. Maar omdat het gaat om een wens uit het coalitieakkoord, is de kans groot dat dat gaat gebeuren. Ook het opleggen van kortdurende gebiedsverboden (maximaal 96 uur) aan overlastplegers behoort tot de wijzigingen in de APV.

Saillant is dat een plaatselijk verbod op drugsgebruik in strijd is met landelijke wetgeving. In de Opiumwet wordt het gebruik van drugs immers niet verboden. Ondanks dat is de kans groot dat een beroep tegen een boete bij de rechter sneuvelt. Gemeenten beroepen zich op de noodzakelijkheid om overlast aan te pakken. 'Er zijn in de rechtspraak geen voorbeelden waarin de rechter heeft geoordeeld dat een algemeen voor de hele gemeente geldend drugsgebruiksverbod disproportioneel wordt geacht', aldus het college.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.