Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vertrekkende Lidy Noorman over Slinger Hengelo: 'Ik word blij als mensen elkaar iets gunnen'

Komende vrijdag houdt De Slinger Hengelo de jaarlijkse beursvloer. Tal van vrijwilligersorganisaties, instellingen en bedrijven kunnen dan weer matches maken, terwijl de beurzen gesloten blijven. Het wordt de laatste editie met Lidy Noorman aan het roer. De coördinator van De Slinger Hengelo stopt er na 13 jaar mee: "Ik versterk organisaties graag met mijn ideëen, maar bij De Slinger ben ik daar nu klaar mee. Ik ben niet van het alleen maar passen op de winkel."

Kwetsbaar

Het was weliswaar een functie van slechts acht uur per week, maar Noorman heeft onmiskenbaar haar stempel op De Slinger Hengelo gezet. "Mijn grootste verdienste in al die jaren? Poeh. Er zijn twee dingen die ik veranderd heb en die goed hebben uitgepakt." Ten eerste was er de omvorming van een kleine organisatie die volledig leunde op één vrijwillige coördinator naar een goed bezette vrijwilligersorganisatie. "Hoewel ik direct gecharmeerd was van het concept was het met één coördinator wel bijzonder kwetsbaar. Wat als zij zou wegvallen? Toen ik in 2010 kwam, hebben we dat direct veranderd."

“Vroeger hadden we soms wel vierhonderd matches en was iedereen dolblij, maar in de maanden daarna werden er maar honderd uitgevoerd.”

Minder energie

Een tweede winstpunt noemt Noorman het veranderen van het concept 'Slingerbeurs': "De eerste jaren moesten alle matches gemaakt worden op de dag van de beursvloer. Met stoom en kokend water werd er die middag een deal gemaakt tussen een vereniging en een bedrijf en dan was het vervolgens maar afwachten of zo'n match ook werd uitgevoerd. Vroeger hadden we soms wel vierhonderd matches en was iedereen dolblij, maar in de maanden daarna werden er maar honderd uitgevoerd." Tegenwoordig gaat kwaliteit boven kwantiteit, vertelt Noorman: "In 2022 zijn vrijwel alle circa honderd gemaakte matches uitgevoerd. Dat zijn weliswaar evenveel geslaagde matches, maar je hoeft er veel minder energie in te steken."

Matches

Bedrijven en ondernemers kunnen op tal van manieren hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij juridische zaken, projectondersteuning, marketing- en communicatieadvies, specialistische expertise, materialen, faciliteiten of helpende handen.

Overigens wil Noorman benadrukken dat die twee grote veranderingen weliswaar onder haar bewind tot stand zijn gekomen, maar dat het niet was gelukt zonder haar 'fantastische team van vrijwilligers'. "Het is namelijk een heerlijke club om mee te werken. Dat is ook de reden dat ik misschien wel een paar jaar te lang ben gebleven", lacht ze.

Nieuwe naam

Enkele jaren geleden is naam veranderd van 'Slingerbeurs' in 'Slingerdag mét Beursvloer'. "Om aan te geven dat het niet om de beurs alleen draait. Het hele jaar door worden er tegenwoordig matches gemaakt. Het gaat om het netwerken, om het snuffelen aan elkaar. Het gaat erom dat we elkaar in Hengelo leren kennen, zodat je weet waar je terechtkunt als je een vraag hebt."

De Slingerdag is volgens Noorman 'het leukste feestje van Hengelo'. Ze glundert: "Ik word er steeds weer blij van als ik zie dat mensen elkaar iets gunnen. Onze vrijwilligers moeten twee werelden die een heel andere taal spreken aan elkaar zien te koppelen. Als dat lukt, dat is toch prachtig?"

icon_main_info_white_glyph

Verschillende hoeken

Nieuw op de Beursvloer dit jaar zijn de 'matchhoeken', waar hoekmannen en -vrouwen helpen bij het formuleren van een concrete vraag. Ook is er een Fondsenhoek met vertegenwoordigers van Lokaal Fonds Hengelo, Twentse Noabers Fonds en Twentse Fondsen, die kunnen helpen bij het aanvragen van financiële middelen voor projecten die níet met gesloten beurs gerealiseerd kunnen worden.

Verbinder

Noorman mag dan stoppen bij De Slinger Hengelo ze blijft zeker verbonden aan de stad: "Ik ben net verhuisd van Enschede naar Hengelo, dus ze weten me vast wel te vinden als ze me nodig hebben. Verder blijf ik actief als verbinder. Ik werk nog zestien uur per week voor de provincie Overijssel waarbij ik in heel Twente burgerinitiatieven een stapje verder help en werk ik twaalf uur per week voor de gemeente Almelo. Daar help ik inwoners met het energiezuinig maken van hun woning."

Bij De Slinger Hengelo krijgt Noorman een vervanger. Er is inmiddels een vacature geplaatst.

icon_main_info_white_glyph

Programma

De Slingerdag wordt zoals elk jaar ook dit jaar gehouden in De Gieterij, het hoofdgebouw van ROC van Twente. Dit jaar op vrijdag 17 maart vanaf 14.00 uur. Behalve een beursvloer (aanvang: 15.30 uur), is er ook het zogeheten 'MatchMakerspodium' met twee korte presentaties. KamaK zorgt voor een verrassend optreden en vervolgens opent wethouder Gerard Gerrits de Beursvloer traditioneel met een gongslag. Aansluitend is er om 16.30 uur de uitreiking van de Slingerjaarprijs 2022 door notaris Jan Jaap Suwijn. Deelname aan de Slingerdag is gratis, maar aanmelden is wel verplicht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.