Een soort bos als schoolplein. Voor de kinderen van basisschool de Esmarke in Enschede is dat vandaag werkelijkheid geworden. Samen verbouwden ze het bestaande plein tot 'Tiny Forest'. In de toekomst een plek om te spelen, maar ook om les te krijgen over de natuur. Met de metamorfose sluit de basisschool aan op een trend, steeds meer scholen in Nederland gaan over op dit idee.
Een Tiny Forest is een bos waarin ongeveer zeshonderd bomen worden gepoot. Het bos kan jaarlijks bijna zes miljoen liter water opvangen en er kunnen ruim dertig soorten bomen in groeien. Na ongeveer een jaar leven er veel dieren en insecten zoals pissebedden, duizendpoten, kevers, mieren, mollen en eekhoorns.
In Nederland zijn er circa tweehonderd Tiny Forests. Het idee komt oorspronkelijk uit India, de minibossen zijn over de hele wereld te vinden.
Een bijzondere ochtend was het voor de kinderen van de basisschool. Twee leerlingen mochten de plantdag feestelijk openen, waarna het poten van de bomen in de tuin kon beginnen. De klassen hielpen om de beurt in de tuin. De kinderen van groep 1 en 2 sloten het proces af: toen alle bomen waren geplant legden zij stro in de tuin.
Het resultaat mag er zijn, vinden de leerlingen. "Normaal was het een simpel schoolplein waar je alleen kan rennen, nu wordt het een superleuk bos. Het liefst speel ik hier over een jaar verstoppertje." De bedoeling is dat het minibos minstens tien jaar op het schoolplein blijft staan.