Voor 22 Almeloërs met geheugenproblemen staat de zorg 24 uur per dag klaar in het Looleehuis. De kleinschalige woonzorglocatie van Dagelijks Leven moet 20 oktober opgeleverd worden. Wethouder Jan Martin van Rees legt de eerste bouwsteen. Hij heeft zelf ook te maken met dementie in zijn omgeving: "Je hoort vaak dat mensen in hun eigen huis het toilet niet meer kunnen vinden", aldus Van Rees.ou
Op de bouwplaats aan de W.A. de Gruytstraat staat het geraamte al van het Looleehuis. Wethouder Jan Martin van Rees heeft een grote, gele helm op en metselt de eerste steen tegen de constructie aan. De bouw is daarmee officieel geopend. Het tehuis is vernoemd naar de Loolee, een grote beek in Almelo die er vlakbij ligt. “Het is een plek met een verleden, een mooie plek met veel groen in een leuke wijk", aldus de wethouder. Vroeger stond er het gebouw van de Italiaanse vereniging Circolo Sandro Pertin. "Dat was voor de Italiaanse gastarbeiders die in de jaren 50 en 60 kwamen", aldus Van Rees.
Dagelijks Leven wil ervoor zorgen dat mensen met dementie zich thuis voelen. De kamers krijgen geen nummertjes, maar in plaats daarvan hangt buiten de voordeur een herinneringsbox. Daarin kunnen de bewoners iets persoonlijks zetten ter herkenning van hun eigen studio. Dit tehuis wordt nummer 88 van de organisatie. Elk van de 88 complexen beschikt over de zelfde faciliteiten: 22 studio's, gezamenlijke ruimtes, een tuin en een keuken met kok. Er is 24 per dag zorg aanwezig. Ook zijn er activiteitenbegeleiders die een zinvolle invulling aan de dag geven.
Wendy Woudstra weet al dat ze aan de slag gaat als activiteitenbegeleidster bij het Looleehuis na de oplevering: "Het is voor mensen een nieuw huis. dus hoe fijn is het dat ik een stukje verdriet kan wegnemen en ze kan geruststellen?", aldus Woudstra.
“We krijgen steeds meer te maken met mensen met dementie. Op een gegeven moment kunnen mensen met dementie niet meer thuis wonen. Je hebt plekken nodig om ze op te vangen. Fijn als het in de wijk kan waar ze ook woonden", zegt Van Rees. In zijn eigen omgeving heeft Van Rees ook te maken met dementie: “Mijn broer heeft dementie gehad, die is al overleden. Mijn vrouw begeleidt mensen met dementie thuis. Dan hoor je vaak dat mensen in hun eigen huis al niet meer weten waar het toilet is. Dat is voor de partner vaak heel moeilijk, ook als je niet meer herkend wordt. Het is heel ingrijpend als dat gebeurt.”
De woonzorglocatie in de wijk Sluitersveld wordt gebouwd aan W.A. de Gruytstraat 1 en op 20 oktober kunnen de bewoners intrekken. Dagelijks Leven zoekt nog medewerkers voor de locatie zoals een verpleegkundige en een activiteitenbegeleider. Inschrijven voor een woning of solliciteren kan via de site van Dagelijks Leven.