De ‘Noabers’ van Vliegveld Twenthe zijn kritisch op het voornemen van het Enschedese College van B&W om permanente opvang van 550 asielzoekers te realiseren. In een open brief, gericht aan de Enschedese gemeenteraad, spreken zij van ‘gebroken beloftes’ en wordt een alternatief aangedragen: gespreide, kleinschalige opvang. Vanavond wordt er over de kwestie gedebatteerd.
Het steekt de ‘Noabers’ vooral - zo blijkt uit de brief - dat het Enschedese andermaal voor asielopvang naar de voormalige Twentse luchtmachtbasis wijst. De ‘gebroken belofte’ is de toezegging dat het vliegveld niet andermaal in beeld zou komen voor asielopvang. Die belofte werd gedaan na sluiting van de noodopvang, vorige zomer.
Het Enschedese College komt nu met een voorstel voor een vaste opvanglocatie met plek voor 550 vluchtelingen die nog geen verblijfstatus hebben. Dat past in de zoektocht van het Rijk naar meer opvangplekken in het land. Afspraak is dat alle veertien Twentse gemeenten voor eind maart laten weten welke bijdrage zij daar aan willen leveren.
Overijssel moet 4.000 van de in totaal 75.500 benodigde opvangplekken zien te vinden. Voor Enschede - de grootste stad in de provincie - komt dat neer op 550 bedden.
Opvang van asielzoekers is niet de enige opgave waarvoor gemeenten zich gesteld zien. Ook Oekraïeners en statushouders hebben recht op onderdak. De verdeling van die drie groepen vindt op Twentse schaal plaats.
In het Enschedese collegevoorstel wordt gekozen voor ‘bedden’ in plaats van ‘meer woningen’. Statushouders - dat zijn asielzoekers die in Nederland mogen blijven - krijgen een huis toegewezen. Enschede heeft dat voor haar aandeel (193 statushouders) met pijn en moeite voor elkaar gekregen. Meer statushouders opvangen, zo bepleit het College, zou de druk op de toch al krappe woningmarkt nog meer verhogen.
Als het aan het Enschedese College ligt, is 550 plekken ook de limiet. Daarbij mag het de gemeente geen cent kosten; beheer van de opvanglocatie moet bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liggen. Het COA doet dat alleen voor middelgrote en grote opvanglocaties. Kleiner is bewerkelijker en dus duurder.
De ‘Noabers’ in Enschede Noord hekelen met name die grootschaliger opvang op - opnieuw - het Vliegveld. Het Rijk wil opvang van asielzoekers eerlijk over het land verdelen en niemand heeft ‘een glazen bol’, zo stelt het platform van omwonenden. Anders gezegd: niemand kan garanderen dat het bij 550 plekken blijft.
Het zint de bewoners evenmin dat het voorstel waarover maandagavond wordt gedebatteerd niet met hen is besproken. De ‘noabers van de noodopvang’ hebben ‘dat uit de krant mogen vernemen’. Zij noemen het ‘een voorstel dat in de achterkamertjes in elkaar is geprutst’ en vinden dat ‘de gemeenteraad zich doof toont voor verschillende argumenten en denkrichtingen hoe het wél kan’.
Het debat van maandagavond is, volgens de noabers, ‘voor de bühne’; het gaat om ‘een monsterverbond van de coalitie met enkele oppositiepartijen’. In de brief wordt daarbij nadrukkelijk gewezen op BurgerBelangen Enschede, de grootste fractie in de gemeenteraad. Met een verwijzing naar de verkiezingsbelofte van die partij om inwoners te betrekken bij gemeentelijke besluitvorming. En de toevoeging: ‘Tenzij het je niet uitkomt, blijkbaar’.
Het Enschedese College zag geen kans om voorafgaand aan het debat van maandagavond te reageren op de bewonersbrief. BurgerBelangen Enschede was niet bereikbaar voor een reactie.
Het raadsdebat is vanaf 18 uur live te volgen op de website van gemeente Enschede.