Van alle topvoetbalsters zit ongeveer een kwart thuis met een blessure aan de voorste kruisband. Het blijkt een hardnekkig probleem bij (jonge) vrouwelijke voetballers. In Boekelo werden zondag 120 meiden van het Twents Regioteam getest op de sterkte van hun knieën.
Uit onderzoek blijkt dat het aantal blessures aan de voorste knieband in de groep 13- tot 15-jarige vrouwelijke voetballers in een paar jaar tijd met maar liefst 142 procent is toegenomen. Er wordt vaker gevoetbald, soms zelfs bij meerdere clubs, en door de toegenomen belasting is het risico op blessures groter geworden.
Dat vrouwen meer kans hebben op een blessure van de voorste kruisband in de knie, heeft vooral te maken met de lichaamsbouw. Maar inmiddels blijkt dat ook de hormonale huishouding invloed heeft op de fysieke gesteldheid.
Van mannelijke voetballers zijn talloze onderzoeken bekend, maar naar de effecten van deze sport op vrouwen is nog niet zoveel bekend. Toch is het aantal blessures bij voetballende vrouwen de laatste jaren enorm gestegen. Het Twents Regio Team wil dat met extra trainingen proberen te voorkomen.
"Het Twentse Regio Team is een platform voor getalenteerde voetballende meiden", zegt oprichter Ilona Loohuis. "Alle meiden spelen daarnaast bij hun eigen club, bij ons trainen ze specifiek om op een hoger niveau te komen. Om dat hogere niveau te bereiken moet je ook weten wat je zwaktes zijn zodat we daar extra op kunnen trainen."
In Boekelo werden zondag 120 meiden getest op de fysieke kracht. In een persoonlijk interview wordt ook de mentale weerbaarheid getest. "De mentale weerbaarheid en de fysieke gesteldheid hebben veel met elkaar te maken", vertelt fysiotherapeut Jesse Wiefkers. Jesse neemt bij alle meiden de test af. "Als je net thuis slecht nieuws hebt gehad bijvoorbeeld, dan is de kans groot dat je concentratie lager ligt en dan is de kans op blessures meteen groter."
In deze video van RTV Oost legt Jesse uit waarop getest wordt en hoe eventuele zwaktes worden getraind: