Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloos recherchebedrijf zorgt dat Gijs Sonnema na 8 jaar zoon Sebastijaan terugziet

In 2014 waren ze ineens met de noorderzon verdwenen: zijn ex-vrouw en haar ouders, maar bovenal zijn zoon Sebastijaan; die hadden ze meegenomen. En dus bleef vader Gijs Sonnema uit Glane alleen achter. Acht jaar lang zocht hij vergeefs. Tot hij hem vorig jaar terugvond in een pension in Oostenrijk. Dinsdag was de ontknoping van die zoektocht te zien bij het RTL4-programma ‘Ontvoerd’. Op de achtergrond zorgde het Hengelose bedrijf Bravo Recherchediensten voor de doorbraak.

Omgangsregeling

Zes jaar geleden zag Gijs Sonnema zijn zoon voor het laatst. Op 13 juli 2014 was dat, de dag dat Sebastijaan vier jaar oud werd. Een jaar eerder waren Sonnema en zijn vriendin uit elkaar gegaan. Ondanks de omgangsregeling waren moeder en zoon ineens verdwenen. Naar nu blijkt, bijna negen jaar later, zaten ze in Oostenrijk, waar moeder en schoonouders een pension runnen.

Anonieme tip

Bravo-directeur René Bouman vertelt: "Gijs zocht al sinds 2014 naar z'n kind. Met hulp van politie, justitie, kinderbescherming en zelfs Interpol." Tevergeefs. Tot er een anonieme tip bij hem binnenkwam, waarmee Sonnema naar Boumans bedrijf stapte. "Waarom naar ons en niet naar de politie? Omdat wij heel goed zijn natuurlijk en omdat wij sneller kunnen werken. Zonder zo'n tip hadden wij overigens ook niet veel gekund. Dan is het toch alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg", aldus de Enschedeër.

“Gijs wil Sebastijaan niet terughalen naar Nederland, hij wil hem alleen met enige regelmaat kunnen zien.”

John van den Heuvel

De mensen van Bravo reisden af naar Oostenrijk en troffen inderdaad moeder en zoon aan, maar ze gingen nog niet tot actie over: "We hadden op dat moment al regelmatig contact over deze zaak met John van den Heuvel van het RTL4-programma 'Ontvoerd'. Waarom we uiteindelijk hen de confrontatie lieten doen? Zij hebben daarvoor de power. En daarbij: toen ze eenmaal op tv waren geweest, kon de moeder niet meer om de vader heen." Bouman bedoelt daarmee dat heel Nederland meekeek.

Geen gekke eisen

Inmiddels is moeder duidelijk gemaakt dat ze de omgangsregeling moet respecteren, maar volgens Bouman bestaat er altijd de kans dat moeder en zoon weer van de radar verdwijnen: "Daarvan gaan we overigens niet uit. Wel zal ze de omgangsregeling van tafel willen hebben, maar dat zal niet gaan. Gijs heeft trouwens niet zulke gekke eisen. Hij wil Sebastijaan niet terughalen naar Nederland, hij wil hem alleen met enige regelmaat kunnen zien."

Gerechtvaardigd belang

Op de vraag of een recherchebedrijf dit zomaar mag doen, antwoordt Bouman: "Nee, daarvoor moet je aan allerlei strenge regels voldoen. En dan nog moet er sprake zijn van een zogeheten 'gerechtvaardigd belang'. En dat was in dit geval zo. Of de rechter daar nog iets van kan vinden? Zeker, maar die zal pas achteraf toetsen, anders kunnen wij ons werk natuurlijk niet op deze manier doen."

Bravo Recherchediensten kent overigens ook een beveiligingstak. Daarmee wordt het meest verdiend, geeft Bouman aan: "Maar uit dit soort opdrachten haal je wel veel voldoening, omdat je echt iets voor iemand kunt betekenen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.