Een week lang mocht Enschedeër Arjan Brouwer uit Enschede zich ingezetene van waterschap Vechtstromen wanen. Maar toen donderdag de definitieve verkiezingsuitslag bekend werd, bleek de zetel voor BVNL uit de voorlopige uitslag weer verdwenen. De partij komt slechts 342 stemmen (op 393.000 kiezers) tekort. Ook voor voormalige wethouder Hans van Agteren uit Enschede eindigde de verkiezing in mineur. Hij heeft zijn afscheid als waterschapsbestuurder aangekondigd.
"Ja, dit is enorm balen", vertelt Brouwer. Het voormalig gemeenteraadslid, die in zijn dagelijks werk adviezen geeft over duurzaamheid en klimaatadaptatie, wilde graag voor BVNL het waterschap in. Bij de voorlopige uitslag, twee dagen na de verkiezingen, was hij dan ook in zijn nopjes. Waar het tij in die ene week is gekeerd, is niet duidelijk. "Ik heb alleen een briefing gehad. Maar het zit maar heel dicht bij elkaar. Volgens mij komen we 0,35 procent tekort."
Dat wil zeggen: tekort om rechtstreeks voor een zetel in aanmerking te komen. Hoe klein de verschillen echt zijn, wordt duidelijk bij de verdeling van de zogeheten restzetels. De laatste restzetel gaat naar het CDA. Die partij dacht vorige week nog dat er sprake zou zijn van een verlies van 5 naar 2 zetels, maar mag nu toch 3 ingezetenen aan het waterschap leveren.
De partijen die deelnemen aan waterschapsverkiezingen krijgen eerst de 'volle zetels' op basis van het aantal uitgebrachte stemmen toegewezen. Het aantal nog te verdelen zetels om tot 23 ingezetenen te komen (de zogeheten restzetels) worden verdeeld op basis van een rekensom die uitgaat van het hoogste gemiddeld aantal stemmen per partij.
Voor BVNL heeft de restzetelverdeling een zure bijsmaak. Als de partij van landelijk leider Wybren van Haga in het waterschapsgebied (Twente, Vechtdal en Zuidoost-Drenthe) slechts 342 stemmen meer had gehad - of het CDA juist minder - had Enschedeër Arjan Brouwer wél aanspraak kunnen maken op een zetel.
Het Algemeen Bestuur van het waterschap bestaat uit 27 zetels. Daarvan worden er 23 ingevuld door ingezetenen van politieke partijen, twee door door de landbouwsector (LTO) en twee door de natuursector (Vereniging van Bos- en Natuureigenaren). Het is gebruikelijk dat de leden van het Dagelijks Bestuur (zeg maar de wethouders van een waterschap) na de coalitievorming vanuit het Algemeen Bestuur worden gekozen.
Een van de bestuurders in de afgelopen vier jaren was Hans van Agteren. De voormalig wethouder van Burgerbelangen Enschede deed dat namens waterschapspartij AWP. Die partij had drie zetels in Vechtstromen, maar daarvan blijft na de verkiezingen nog één over.
Donderdagavond kondigde Van Agteren onverwacht zijn afscheid als bestuurder aan. Met BBB (9 zetels) en Water Natuurlijk (7 zetels) als de grote winnaars, ziet hij voor AWP geen rol weggelegd in het Dagelijks Bestuur. "Daarom zal ik mijn benoeming, volgende week, niet aanvaarden", aldus Van Agteren. Dat betekent dat Wieger Mulder (oud-raadslid van BurgerBelangen in Hengelo) de zetel namens AWP zal innemen.