Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mini-scootmobiel zorgt voor vraagtekens in Kulturhus Hasselo: 'Wat zijn nou de spelregels?'

Marja Visser Vereijken Chris
Vanwege een medische ingreep die acht jaar geleden plaatsvond, is Marja volledig afhankelijk van haar scootmobiel.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

In Kulturhus Hasselo geldt een duidelijk verbod voor scootmobielen op de eerste etage van het gebouw. Dit betekent voor de Hengelose Marja Visser (78) dat zij niet deel kan nemen aan activiteiten die daar plaatsvinden. Zelf ziet ze niet in waarom: haar scootmobiel past in de lift en er is plek genoeg voor haar in de ruimte waar de activiteiten gehouden worden. Volgens Visser ontbreekt een duidelijke uitleg over het scootmobielbeleid in het buurthuis. "Een verbod omdat dit nou eenmaal zo afgesproken is, dat begrijp ik niet."

Klein model

Marja Visser woont al ruim 40 jaar in de Hasseler Es. Vanwege een medische ingreep die acht jaar geleden plaatsvond, is ze volledig afhankelijk van haar scootmobiel. Deze scootmobiel wijkt af van de varianten die vanuit de Wmo verstrekt mogen worden. Zij heeft 'm echter niet op indicatie. “Ik wist helemaal niet dat ik in aanmerking kwam om een scootmobiel aan te vragen, dus heb ik er zelf één gekocht. Dit kleine model gaat niet harder dan 6 kilometer per uur en is ongeschikt om mee naar de binnenstad te rijden. Maar hier in de buurt kan ik er bijna overal mee uit de voeten.”

Kulturhus Hasselo Vereijken Chris
Buurthuis Kulturhus Hasselo in de Hasseler Es
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Geen obstakel

Bijna overal, maar niet in het Kulturhus dus. Daar zijn scootmobielen alleen toegestaan in de eetzaal en de bibliotheek, mits ze geen obstakel vormen. De hier door Wijkracht georganiseerde activiteiten vinden bijna altijd plaats in aparte zalen. Hier mag geen scootmobiel staan, wat voor het merendeel van de bezoekers geen punt is. Maar Vissers mobiliteit is zo beperkt, dat zij te allen tijde haar mobiel nodig heeft.

Rolstoel als alternatief

Eén van de wekelijkse activiteiten die plaatsvinden op de eerste etage is ‘zitdans’, waar Visser tot haar spijt niet aan deel kan nemen. “Mijn scootmobiel past weliswaar in de lift, maar vanwege het verbod moet ik overstappen naar een rolstoel.”

Een medewerker van het Kulturhus helpt hierbij. Voor Visser is dit 'geen geschikt alternatief'. “De bewegingen om de overstap te maken naar een rolstoel en een stoel zijn zeer risicovol voor mij. Als mijn balans ook maar een beetje wordt verstoord, val ik op de grond. Daarnaast verlies ik mijn zelfstandigheid en dat wil ik niet”, zegt ze.

Uitzondering

Waar het voor Visser verboden is om met de lift naar boven te gaan, kan ze sinds twee maanden wél meedoen met activiteiten in de huiskamer van Wijkracht, op de begane grond. “In overleg met Wijkracht heb ik afgesproken dat ik mocht proberen een lezing bij te wonen vanuit mijn scootmobiel. Dit lukte, waardoor ik sindsdien in deze kamer mag komen zonder dat ik overgeplaatst hoef te worden. Maar hoe zit het met anderen? En kom ik in aanmerking puur omdat ik in een kleine scootmobiel rijd? Het is mij niet verteld. Wat mag wel en wat mag niet?”

icon_main_info_white_glyph

'Duidelijk aangegeven'

Aan de infobalie van het Kulturhus Hasselo is er sprake van een duidelijk oordeel over het vraagstuk. "Het is duidelijk aangegeven dat bezoekers niet met een scootmobiel de lift in mogen. De grootte van het voertuig maakt dan niet uit. Mensen die erom vragen kunnen een rolstoel lenen als alternatief. We hebben er begrip voor dat mensen hun zelfstandigheid willen behouden, maar dit is een persoonlijke keuze. Als ze naar de eerste etage willen, kunnen ze dit doen per rolstoel of rollator", zo luidt de conclusie.

Foto lift Kulturhus Hasselo Vereijken Chris
Op de lift staat een heldere boodschap: "Geen scootmobielen toegestaan"
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Standaardregel

Marja Visser pleit voor geschreven regels waarbij het voor iedereen helder is welke keuzes er gemaakt worden en waarom dit zo is. “Ik kan er wel over speculeren. Misschien is het brandveiligheid, maar ik zie het probleem niet en weet ook niet wat het is. Een verbod omdat het nou eenmaal zo is afgesproken kan ik niet begrijpen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.