Verkeer
Stuur appje
Zoek

TikTokkende ambtenaren in Enschede krijgen verzoek om app te verwijderen, college wil verbod

In het stadhuis van Enschede wordt nagedacht over een 'TikTokverbod' voor ambtenaren. Nu er steeds meer vraagtekens zijn rondom de digitale veiligheid van TikTok en soortgelijke (Chinese) applicaties voor de mobiele telefoon, wil de gemeente voorkomen dat deze op werktelefoons geïnstalleerd worden.

"Er is een handjevol ambtenaren dat TikTok op de werktelefoon geïnstalleerd heeft", aldus wethouder Marc Teutelink maandagavond in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad. TikTok is een app voor mobiele telefoons waarin gebruikers korte filmpjes van zichzelf delen. De applicatie is van Chinese makelij en verzamelt op de achtergrond veel gebruikersdata, waardoor er twijfels zijn over de veiligheid en mogelijke spionage door de Chinese overheid.

Gesprek met TikTokkers

D66 en Volt wilden van het college weten wat zij gaat doen om de digitale veiligheid in het stadhuis te bewaken. En of er al is nagedacht over een verbod op deze soortgelijke apps. Volgens Marc Teutelink krijgen de ambtenaren die TikTok op hun zakelijke telefoon hebben geïnstalleerd een gesprek waarin hen wordt gevraagd om het programma te verwijderen.

Foto stelling van de week Tik Tok
Lees ook
TikTok-verbod voor Enschedese ambtenaren: D66 en Volt willen het, inwoners reageren

"Maar we kijken natuurlijk ook of we dit soort apps kunnen verbieden", aldus Teutelink. Zo'n verbod zou kunnen aan de hand van een zogeheten allow/deny-lijst, een lijst die bepaalt welke applicaties wel en niet geïnstalleerd kunnen worden."

Andere apps niet in beeld

Voor de PVV en Forum voor Democratie wordt de soep nog niet zo heet gegeten. "Er is op dit moment alleen nog maar sprake van een advies om de app te verwijderen", doelt Hidde Heutink (PVV) op uitspraken van staatssecretaris Alexandra van Huffelen over het gebruik van TikTok door overheidsdienaren. Een verbod gaat hem te ver. "Het is nog niet bewezen dat er sprake is van spionage."

Als het aan Volt en D66 ligt kan de gemeente niet voorzichtig genoeg zijn. Wat raadslid Erik Kemp (Volt) betreft worden ook andere apps die gebruikersdata verzamelen, zoals Facebook, onder de loep genomen. Maar daarvan is volgens Marc Teutelink nog geen sprake. "Vooralsnog is niet in de planning om die andere apps deel uit te laten maken van een verbod."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.