Verkeer
Stuur appje
Zoek

Woningen Ary Schefferstraat in Almelo komen ondanks protest: ‘We blijven strijden’

20230328 actiegroep aryschefferstraat
Actiegroep Ary Schefferstraat
Beeld: 1Twente / Inger Bosman

De Actiegroep Ary Schefferstraat kwam nog één keer naar de raadsvergadering om zich te laten zien. Het bleek onvoldoende, want de gemeenteraad stemde voor het plan om tien woningen te bouwen aan de Ary Schefferstraat. Het honden- en speelveld waar de actiegroep om vecht, moet daardoor weg. “We voelen ons niet gehoord”, aldus Yvonne Klein Kromhof, woordvoerder van de actiegroep.

Met een flyeractie in de buurt probeerde de actiegroep buurtbewoners mee te krijgen naar het Almelose stadhuis. In totaal zitten er twintig mensen van de buurt Ossenkoppelerhoek in de raadszaal: “We hebben indruk gemaakt, maar niet genoeg”, aldus Klein Kromhof.

Bijna geen besluit

Het ging niet zonder slag of stoot bij het besluit over het plan, de meningen waren verdeeld in de raadszaal. “Je doet nu de huidige bewoners tekort als je kijkt naar de kwaliteit van de leefomgeving”, zegt Marcel Middelkamp van Partij Vrij Almelo. Even leek het erop dat er helemaal geen besluit ging vallen, maar het voorstel om de beslissing uit te stellen, werd verworpen. Ruim tweederde van de gemeenteraad stemde uiteindelijk voor het bouwen van de woningen. Meerdere raadsleden gaven als voorwaarde aan bij de wethouder wonen dat er wel gekeken moet worden met de bewoners om alternatieve plekken in te richten als honden- of speelveld.

‘We blijven strijden’

Ook al besluit de gemeenteraad het voorstel goed te keuren om de tien woningen te bouwen, de Actiegroep Ary Schefferstraat geeft niet op: “De volgende maatregel is naar de Raad van State stappen. We hebben zes weken om bezwaar in te dienen. Het streven blijft de bouw tegenhouden. We zijn wat dat betreft leken hierin, maar we blijven strijden”, aldus Yvonne Klein Kromhof.

Bouwclaim

De actiegroep denkt dat het besluit te maken heeft met de bouwclaim van een bouwontwikkelaar. De gemeente Almelo is overeengekomen met ontwikkelaar Hegeman dat er aan de Ary Schefferstraat tien woningen komen van Hegeman. Dit is onderdeel van het plan voor 112 nieuwbouwwoningen op verschillende plekken in Almelo. “Wij zijn van mening dat deze tien woningen beter passen in NoordOost Almelo dan aan het perceel aan de Ary Schefferstraat”, aldus de actiegroep.

20230327 Ary Schefferstraat veld
Lees ook
Liever honden- en speelveldje dan tien woningen zeggen bewoners Ary Schefferstraat in Almelo

Woningnood

Volgens de wethouder wonen Jan Martin van Rees heeft het besluit niets met de bouwclaim te maken: “Als die bouwclaim er niet was geweest, hadden we het stuk grond verkocht”, aldus de wethouder. “Er is een tekort op de woningmarkt. Op een heleboel plekken gaan wij woningbouw plegen, de plek aan de Ary Schefferstraat is een van die plekken. Bovendien gaat inbreiding voor uitbreiding. Dat staat zo in de woonvisie die met de gehele gemeenteraad is afgesproken. We bouwen dus in de bebouwde kom, zodat we het buitengebied sparen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.