Studenten, leraren, bouwvakkers; iedereen kan deel uitmaken van een bataljon bij het Korps Nationale Reserve. Zaterdagmiddag worden 25 militairen die deel gaan uitmaken van het '10 Infanteriebataljon Bewaken en Beveiligen Korps Nationale Reserve' beëdigd op het plein voor het Hengelose stadhuis. Iedereen mag daar bij zijn en de militairen voorafgaand daaraan het hemd van het lijf vragen.
"Twee keer per jaar houden we met dit bataljon een dergelijke beëdiging ergens in Noordoost-Nederland. Steeds in een andere stad, zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen maken met het bataljon en het werk dat wij verrichten." Dat vertelt Heidie Mulder, sergeant-majoor bij Defensie en woordvoerder van afgekort 10 IBB-KNR. "Hoe bijzonder het is dat we nu in Hengelo zijn? Wel bijzonder: in de zeventien jaar dat ik voor het korps werk, was er hier nog nooit een beëdiging."
Waar voorheen de afkorting NATRES werd gebruikt, wordt nu de benaming 'IBB-KNR' gehanteerd. "KNR staat voor Korps Nationale Reserve en IBB voor Infanteriebataljon Bewaken en Beveiligen en dat laatste is wat wij steeds meer doen: het bewaken en beveiligen van belangrijke militaire of civiele objecten in Nederland, zoals havens, luchthavens en energiecentrales. Zo'n 95 procent van onze tijd gaat daaraan op."
Er zijn in Nederland drie van dit soort bataljons met reservisten. 10 IBB-KNR telt militairen uit heel Noordoost-Nederland, maar de mensen kunnen wel in heel Nederland worden ingezet. Mulder moet het antwoord waar die '10' vandaan komt schuldig blijven: "Ik heb nog navraag gedaan, maar krijg geen bevredigend antwoord. Het is in elk geval niet zo dat er tien van dit soort bataljons zijn."
De militairen leggen zaterdag in het bijzijn van de troepen en hun familie een 'eed of belofte af op het vaandel'. Pas na die beëdiging mogen ze aan het werk bij het verlenen van militaire bijstand in het kader van openbare orde en veiligheid en het bieden van het hulp tijdens grote calamiteiten.
Mulder: "Bij dat laatste moet je denken aan een watersnoodramp zoals twee jaar geleden in Zuid-Limburg of ondersteuning bij de opvang van vluchtelingen. Bovendien hebben ze taken bij officiële gebeurtenissen, zoals de Nationale Dodenherdenking en Prinsjesdag."
De beëdigingsplechtigheid op het Burgemeester van den Dussenplein begint om 14.55 uur, maar vanaf 11.30 uur kunnen binnenstadbezoekers al militairen tegenkomen in de stad. Zij lopen sociale patrouilles en geven mensen zo de gelegenheid om kennis te maken. Het Fanfare Korps Nationale Reserve zal de happening muzikaal omlijsten.
Militairen van deze eenheid vervullen hun militaire functie naast hun baan of studie in de burgermaatschappij. Het is overigens geen vrijwilligerswerk benadrukt Mulder: "De reservisten worden gewoon betaald en bouwen pensioen op."
Toch is het lastig om steeds weer goede mensen te vinden, vertelt ze: "Daarom staat er zaterdag ook een wervingsstand in de stad. Het probleem speelt natuurlijk in elke sector en ook bij Defensie in het algemeen. Veel, met name jonge, mensen vinden het werk als reservist erg uitdagend om te doen en vaak is het goed te combineren met een studie of baan in de burgermaatschappij. Wat dat betreft is het de perfecte bijbaan."