De Rotterdammer die vorig jaar juli Hengeloër Musa Ata van het leven heeft beroofd, moet naast een gevangenisstraf ook rekening houden met een tbs-behandeling. Dat werd vandaag duidelijk bij een korte rechtszitting tegen hem. Uit psychisch onderzoek blijkt dat de verdachte een stoornis heeft.
Hengeloër Musa Ata werd op de Trijpstraat in zijn auto met twee kogels beschoten na een uit de hand gelopen drugsdeal. Mogelijk was de Rotterdamse verdachte dat van tevoren al van plan. Hij had een doorgeladen vuurwapen meegenomen naar de afspraak. Op gevonden hulzen zat zijn dna.
Uit verhalen van getuigen kan opgemaakt worden dat de twee elkaar kenden. En dat ook eerdere drugsdeals tussen de twee niet vlekkeloos waren verlopen. De beste vriend van het slachtoffer zegt: "Musa nam altijd z'n mes mee. Die gebruikte hij bij berovingen."
Volgens de Rotterdamse verdachte wilde Musa deze keer drugs afnemen zonder te betalen en dreigde daarbij met een mes. "Dat mes stond op mijn keel. En hij bleef maar schreeuwen. Ik mocht de auto niet uit. Ik zag geen andere uitweg. Maar het was echt niet mijn bedoeling om hem dood te maken." In de auto, waar het slachtoffer later werd gevonden, lag inderdaad een mes. De verdediging van de Rotterdammer zegt dat hij heeft gehandeld uit noodweer.
Maar dat ziet justitie heel anders. "Volgens de verdachte keek het slachtoffer hem recht aan toen hij de kogels afvuurde. Maar uit het sporenbeeld blijkt iets heel anders." Musa blijkt namelijk achterin zijn nek te zijn geraakt. De kogel is er aan de voorkant van zijn hoofd weer uitgekomen. Daaruit kan geconcludeerd worden dat hij de verdachte nooit kan hebben aangekeken. Een andere kogel trof hem in zijn arm.
Verder stond de verdachte volgens de opsporingsdiensten al met één been buiten de auto. "In plaats van te schieten, had de verdachte ook kunnen weglopen."
Nadat Musa Ata was beschoten, heeft hij nog een eindje met zijn auto gereden. In een soort doodsnood is hij over een vluchtheuvel gereden, om vervolgens een paar honderd meter verderop tot stilstand te komen tegen een lantaarnpaal.
Toegesnelde hulpverleners dachten eerst dat het om een verkeersongeluk ging, maar al gauw werd duidelijk dat het slachtoffer beschoten was. Reanimatie had geen zin meer.
De verdachte kwam in beeld bij de politie, omdat hij het laatste telefooncontact was van Ata. Al gauw kon een snapchataccount worden gekoppeld aan een Youtube-kanaal en werd duidelijk wie de verdachte was. Daarnaast is hij rennend op camerabeelden te zien.
In de zaak is nog een tweede verdachte. Die is wel op vrije voeten. De man is ook op camerabeelden te zien, maar lijkt niet op de crimescene te zijn geweest.
Slachtoffer Musa kende volgens omstanders een roerig leven. Hij laat een jong gezin achter. Veel van zijn familieleden waren bij de eerste rechtszitting aanwezig.
Het eindproces bij de rechtbank dient in oktober. De verdachte blijft voorlopig achter de tralies. Uit psychisch onderzoek blijkt dat hij een antisociale persoonlijkheidsstoornis heeft.