Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hoe 11 camera's verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle boetes in Enschede

Flitspaal Hengelosestraat Google Maps
Beeld: GoogleMaps

Wel eens in gedachten iets te diep het gaspedaal ingetrapt en vervolgens door de flitspaal aan de Hengelosestraat op de foto gezet? Of met de auto op het stadserf van Enschede gereden in de veronderstelling dat dat mocht? Dan ben je niet de enige. Bijna de helft van alle 52.000 boetes die in 2021 in Enschede zijn uitgedeeld, zijn afkomstig van slechts elf camera's. Hoe dat zit, leggen we hier uit.

Een groot deel van de boetes in de openbare ruimte verloopt via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Die organisatie int namens het Ministerie van Justitie en Veiligheid het boetebedrag bij de overtreders. Jaarlijks worden alle boetecijfers door het CJIB gedeeld. Zo zijn er in 2021 in heel Nederland ruim 8,3 miljoen overtredingen geconstateerd, goed voor meer 726 miljoen euro voor de schatkist. In Enschede gaat het om bijna 52.000 boetes, ofwel 5,4 miljoen euro.

18.000 flitspaalboetes

Interessant is het om te kijken naar de aard en oorsprong van de overtredingen. Die zijn in Enschede voor een groot deel toe te wijzen naar slechts enkele plekken in de stad: de vier locaties waar een flitspaal staat en het stadserf.

Eerder berichtte 1Twente al over het werk van de flitspalen. Met de flitser aan de Hengelosestraat, ter hoogte van de ingang van het Abraham Ledeboerpark, als meest actieve. Die slingerde vorige jaar gemiddeld 33 weggebruikers per dag op de bon. Dat is een op de vier boetes in de hele stad.

De flitspalen aan de Hengelosestraat, Zuiderval (kruising Weth. Beversstraat), Kuipersdijk (kruising Weth. Beversstraat) en Burgemeester van Veenlaan (kruising Weth. Beversstraat) waren samen goed voor 15.620 snelheidsovertredingen en 2897 boetes voor het negeren van het rode verkeerslicht.

Duizenden keren raak op stadserf

Maar er zijn nog meer 'cameraboetes' in Enschede. De zeven ingangen van het stadserf voor gemotoriseerd verkeer worden sinds enkele jaren namelijk bewaakt met kentekenregistratie. De oude paaltjes, die in de grond zakten zodra iemand met een toegangsbewijs het stadserf op wilde rijden, zijn verdwenen.

Lees verder onder de afbeelding

Stadserf Gemeente Enschede
Het stadserf in Enschede wordt sinds enkele jaren bewaakt met kentekencamera's.
Beeld: GoogleMaps

Buiten de daarvoor gezette tijden (07.00 tot 11.00 uur) is de binnenstad verboden terrein voor het 'normale' wegverkeer. Wie zich daar niet aan houdt, wordt door de kentekencamera op de foto gezet en kan een boete van minimaal 90 euro op de deurmat verwachten. In 2021 gebeurde dat meer dan 6.000 keer.

Vooral verkeersboetes

Wanneer naar de top 10 uitgedeelde boetes wordt gekeken, valt op dat het vooral gaat om (kleine) snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom. Van 4 tot 11 kilometer per uur te hard, zelfs netjes in volgorde, alleen onderbroken door 'Rijden op het troittoir/fietspad' (hieronder vallen ook de stadserfboetes) en het negeren van een rood verkeerslicht.

Top 10 boetes
De top 10 boetes in Enschede in 2021, naar aard van overtreding.
Beeld: GoogleMaps

97 procent van alle boetes vallen in de categorie verkeersboete. Dit zijn vooral snelheidsovertredingen in alle categorieën, maar ook zwaardere parkeerboetes (986 keer), bellen achter stuur (780), APK-overtredingen (708) of het niet dragen van een gordel (163) vallen daar onder.

Avondklok

De niet verkeersgerelateerde overtredingen tellen samen op tot slechts een kleine 2.000 boetes. Zo zijn er vorig jaar in Enschede (dit zijn niet per se Enschedeërs) 351 mensen op de bon geslingerd omdat zij hun identiteitsbewijs niet konden tonen. Voor openbaar dronkenschap zijn 46 boetes uitgeschreven. Slechts eenmaal is voor het afsteken van vuurwerk iemand beboet en ook één pechvogel kreeg een boete voor het niet aangelijnd hebben van een hond.

Opvallend is dat de avondklok, de coronamaatregel die 95 dagen van kracht was, een belangrijke boete is in 2021. In Enschede werden uiteindelijk 719 mensen op de bon geslingerd omdat zij na het ingaan van de avondklok zonder ontheffing in de openbare ruimte verbleven.

Wat levert het op?

De grote vraag van de boetebedragen is: wat levert het op? Voor de gemeente Enschede in ieder geval niets. Alle door de CJIB geïnde boetes gaan regelrecht naar de Nederlandse schatkist. In Enschede ging het in 2021 zogezegd om ruim 5,3 miljoen euro. In 2020 was dat 4,7 miljoen euro op een kleine 50.000 boetes en in 2019 zo'n 5,6 miljoen op ruim 61.000 boetes. De daling - met name in 2020 - kan worden toegeschreven aan de coronaperiode, toen er simpelweg minder mensen op straat waren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.