Op vier braakliggende locaties in Enschede verrijzen mogelijk al voor de zomer van 2023 nieuwe woningen. Dat is woensdagmiddag bekendgemaakt. De gemeente Enschede, corporatie De Woonplaats en Stichting Jongerenhuisvesting Twente slaan de handen voor de bouw van 95 grondgebonden woningen en 84 appartementen, bedoeld om de woningnood in de stad te verlichten.
Normaal kan een woningbouwproces vijf tot tien jaar duren, maar via de zogeheten Crisis- en Herstelwet kan er een uitzondering op de procedures worden gemaakt. De woningen mogen daarom niet langer dan 20 jaar blijven staan. De gemeente en woningcorporaties constateren dat er noodzaak is om huurwoningen in het lage segment en middensegment te bouwen. De gemiddelde zoektijd voor een sociale huurwoning in Enschede is opgelopen tot bijna een jaar. Voor zo'n woning melden zich vaak tot duizend gegadigden.
De afgelopen maanden is de tijd genomen om te zoeken naar geschikte locaties op gronden die in het bezit zijn van de gemeente. Daar zijn vier plekken uit voort gekomen. De versnelde woningbouwprocedure is voor de zomer al aangekondigd en goedgekeurd door de gemeenteraad. "Dat betekent in principe dat de gemeenteraad akkoord is", aldus wethouder Jeroen Diepemaat.
"Als er een vergunning wordt ingediend kunnen we deze als gemeente niet meer weigeren. Maar we hebben met de raad afgesproken dat zij de laatste keuze krijgen. Met omwonenden valt er te praten over de locatie van parkeerplaatsen of het openbaar groen." Mocht de gemeenteraad besluiten om een locatie weg te strepen, dan komt daar geen nieuwe locatie (en dus ook geen woningen) voor terug.
In alle vier stadsdelen van Enschede komt er een nieuw buurtje of een wooncomplex bij. In stadsdeel Zuid is bijvoorbeeld gekozen voor het braakliggende terrein naast het Smileyveld in Stroinkslanden. De bedoeling is dat aan Het Stroink 24 appartementen en 15 grondgebonden woningen worden gebouwd. In stadsdeel Noord is gekozen voor de bouw van 30 woonruimten op de voormalige locatie van supermarkt Sanders aan de Fazantstraat. Deze appartementen en studio's zijn specifiek bedoeld voor jongeren.
In stadsdeel West ziet de gemeente kansen voor woningen op de vrije kavel aan de Paulus Moreelsestraat. Op de voormalige locatie van praktijkschool De Wissel moeten 30 appartementen en 28 grondgebonden woningen komen. In stadsdeel Oost gaat het om een bouwlocatie in Glanerbrug. De gemeente bezit de maïskavel op de hoek Ekersdijk/Heidevlinder. Hoewel er voor de noordzijde (langs de Gronausestraat) nog altijd wordt gesproken over de komst van twee supermarkten, denkt de gemeente dat er aan de zuidzijde (langs de Ekersdijk) ruimte is voor 52 grondgebonden woningen.
Normaal gesproken moeten er voor woningbouw uitgebreide procedures voor bestemmingsplannen en vergunningen worden gevolgd. Via de zogeheten Crisis- en Herstelwet kan daarvan worden afgeweken. Door het verlenen van een 'verklaring zonder bedenkingen' stemt de gemeenteraad bij voorbaat in met het wijzigen van de bestemming. Dit is vlak voor de zomer gebeurt. De afwijking is mogelijk omdat het om 'tijdelijke' bebouwing gaat. De huizen blijven maximaal 20 jaar staan.
Omwonenden en wijkraden zijn woensdagochtend geïnformeerd over de bouwplannen. Dat er een versnelde procedure wordt gevolgd, wil niet zeggen dat de gemeenteraad en inwoners volledig buitenspel worden gezet. Tegen de uiteindelijke omgevingsvergunning kunnen bezwaren worden ingediend en de gemeenteraad heeft het laatste woord over de locatiekeuze en de grondexploitatie. Veel speelruimte is er echter niet. De raad heeft immers al toestemming gegeven voor het gebruik van de Crisis- en Herstelwet.
De komende weken worden de noodzakelijke onderzoeken met betrekking tot de bodem, flora en fauna, verkeer en stikstof uitgevoerd. Daarna volgen er inloopavonden, komen er bouwschetsen en worden er contracten opgesteld met aannemers en uitvoerders. Voor het einde van dit jaar wordt er een vergunning aangevraagd. In het eerste kwartaal van 2023 volgt het bouwrijp maken van de locaties zodat de woningen in de zomer kunnen worden opgeleverd.