Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Megabouwplan in hartje Enschede komt niet van de grond, gemeente en projectontwikkelaar uit elkaar

Kop Boulevard
Het bouwplan dat (voorlopig) niet wordt gerealiseerd: de Kop Boulevard in Enschede.
Beeld: Gemeente Enschede

Er gaat een streep door het grootste deel van de woningbouwplannen voor prestigieuze bouwplan Kop Boulevard in de binnenstad van Enschede. Projectontwikkelaar LIFE en de gemeente Enschede zijn na jaren van onderhandelingen niet tot een deal gekomen en gaan (gedeeltelijk) uit elkaar. Volgens wethouder Jeroen Diepemaat betekent dit niet het einde van de ontwikkeling van de Kop Boulevard.

Het megabouwplan werd in 2018 groots aangekondigd. Er zou een investering van 150 miljoen euro mee gemoeid zijn, waarvan 100 miljoen euro afkomstig van marktpartijen zoals de Belgische projectontwikkelaar LIFE. Aanvankelijk was het idee dat er in het gebied tussen het Koningsplein en het kruispunt met de Haaksbergerstraat 530 appartementen verspreid over meerdere woontorens zouden worden gebouwd, waarvan 100 in de sociale huursector. De start van de bouw van het laatste woongebouw was gepland voor eind 2023.

Stijgende bouwkosten

Maar de tijden veranderden. Door gestegen bouwkosten werd al gauw duidelijk dat het grootstedelijke ambitieniveau wellicht iets bijgesteld zou moeten worden. Er werden in de politiek meermaals vraagtekens gezet bij de haalbaarheid van het plan. Eerst werd Ten Brinke Vastgoedontwikkeling bij het project aangetrokken en na jaren van (vooral) stilte kwam begin dit jaar de mededeling dat De Kop in deelplannen zou worden opgedeeld en dat het totaal aantal woningen werd bijgesteld naar 600. Dat werd in de politieke wandelgangen toen al als opmaat gezien voor het afblazen van onderdelen van het bouwplan.

Dish-locatie gaat wél door

Het eerste deelplan, het braakliggende terrein aan de Boulevard 1945 tussen het kantoor van makelaar Ten Hag en het voormalige DISH hotel, zou met voorrang worden ontwikkeld. Het gesprek daarover wordt nog altijd gevoerd met de combinatie LIFE en Ten Brinke, omdat het college nog genoeg aanknopingspunten ziet in de onderhandelingen. Dit deelplan plan omvat om en nabij 250 woningen en de verwachting van de gemeente is dat zij er met de ontwikkelaars gaat uikomen.

Gemeente wil ING-pand toch kopen

De samenwerkingsovereenkomst voor de andere bouwlocatie in De Kop (het voormalige pand van SLO dat nu wordt gesloopt, het bankgebouw van ING en het parkeerterrein tegenover het politiebureau) liep formeel eind 2021 af. Toch probeerden de gemeente Enschede er de afgelopen maanden nog uit te komen met LIFE.

Lees verder onder de afbeelding

20221110 Kop Boulevard deelplannen gemeente Enschede
De deelplannen van de Kop Boulevard, met het gebied tussen makelaarskantoor Ten Hag en voormalig Dish-hotel (1), het voormalige SLO-pand (2), bankgebouw ING (3) en de parkeerplaats tegenover het politiebureau (4).
Beeld: Gemeente Enschede

Die gesprekken hebben niet geleid tot een oplossing. Althans, geen voorstel dat past bij de verwachtingen van de gemeente. De stekker is er dus uit getrokken. Maar niet als het gaat om de ontwikkeling van De Kop, zegt wethouder Jeroen Diepemaat. De gemeente gaat zich opnieuw beraden op wat zij met het gebied voor ogen heeft. De aankoop van het ING bankgebouw blijft daarbij een uitdrukkelijke wens. "Om de regie over de ontwikkelingen in het gebied in eigen hand te houden", aldus wethouder Diepemaat.

Regels zijn regels

Een andere reden om de stekker te trekken uit de onderhandelingen met LIFE voor de deelplannen aan de stationszijde van de Boulevard 1945 is dat de regels het niet toestaan. De Hoge Raad heeft afgelopen jaar een uitspraak gedaan over de manier waarop overheden partijen moeten selecteren bij de verkoop van vastgoed en grond. Dit arrest verbiedt gemeenten om gronden één op één te verkopen aan één ontwikkelende partij.

Kop Boulevard schetsje
Lees ook
Nieuwe afspraken: megabouwplan Kop Boulevard wordt in twee delen opgeknipt

De oude samenwerkingsovereenkomst geldt nog van voor de uitspraak van de rechter. "Dat houdt in: wij (de gemeente, red.) kopen het ING-pand en verkopen het direct door aan de ontwikkelaar. Maar ook afspraken rondom de opgang naar de Q-Parkgarage. Maar die situatie is nu veranderd." Allerlei afspraken rondom bijvoorbeeld de grondprijs, maar mogelijk ook het aantal woningen, kunnen veranderen. En dat betekent dat zelfs al zouden de gemeente en LIFE er samen uit komen, ook andere marktpartijen de gelegenheid zouden moeten krijgen om te reageren.

SLO-locatie krijg tijdelijke invulling

Maar hoe nu verder? "Dit moment biedt ons in ieder geval de kans om eens tegen het licht te houden hoe wij verder willen op deze locatie", aldus Jeroen Diepemaat. Dat de wens woningbouw blijft is duidelijk. Ook dat daarvoor de strategische aankoop van het ING-gebouw nodig is. Daar moet de gemeenteraad ook nog iets van vinden. "Kortom, wat wil je en hoe ziet dat eruit?"

Volgens projectleider Annemiek van den Heuvel van de gemeente Enschede blijft het grootstedelijk karakter op deze centrumlocatie gehandhaafd. Dat wil zo veel zeggen dat de nieuwbouw wel stadse allure moet uitstralen. "Waar we wel naar kijken is hoe we het ruimtelijk en bouwkundig willen indelen." En wat er gebeurt met de SLO-locatie, zodra de sloop in januari is afgerond? "Dat blijft er niet zo bij liggen als dat moment. We gaan het gebied aanvullen met grond en dat zaaien we in met gras", aldus Van den Heuvel. "Daarna proberen we er een geschikte tijdelijke invulling aan te geven. We denken er bijvoorbeeld aan om het in te zetten voor de promotie van Enschede."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.