Verkeer
Stuur appje
Zoek

In de binnenstad van Enschede komt de vuilnisman straks per bakfiets

Ondergrondse afvalcontainers zijn over een aantal maanden verleden tijd in de binnenstad van Enschede. Althans, ze verdwijnen niet, maar worden een stukje opgeschoven. Vanaf 1 april 2023 gaat de gemeente - in samenwerking met Twente Milieu en Inzamelhelden B.V. - starten met een afvalpilot. De proefperiode duurt één jaar. Met elektrische bakfietsen wordt het afval bij de inwoners binnen het stadserf opgehaald.

Afvalpilot

Het idee is ontstaan als oplossing voor het probleem van bijplaatsingen bij ondergrondse containers en te veel vervuilend (vracht)verkeer op het stadserf. Het inzetten van elektrische bakfietsen is beter voor het milieu. Daarnaast wordt het voor de inwoners ook makkelijker gemaakt. Zij hoeven niet meer naar een afvalcontainer in de buurt te lopen om daar hun afval in te leveren.

Bijplaatsing binnenstad
Lees ook
4 concrete voorstellen om afvalproblemen Enschedese binnenstad op te lossen

De gemeente Enschede gaat samen met Twente Milieu en Inzamelhelden B.V. vanaf 1 april 2023 starten met een proefperiode van één jaar. Alle seizoenen en feestdagen worden meegenomen, zodat er duidelijke resultaten kunnen ontstaan. Twente Milieu neemt personeel in dienst om mee te werken aan de pilot en schaft de elektrische bakfietsen aan.

icon_main_info_white_glyph

Inzamelhelden

Inzamelhelden is een concept van Dutch Waste Management. Het bedrijf haalt – door weer en wind - afval op bij inwoners door middel van een elektrische bakfiets. In Amsterdam is zo’n proef onlangs verlengd. Al waren er wel wat klachten van bewoners.

Service aan huis

De bakfietsers halen bij meerdere huishoudens het afval op in één rit. Voor de pilot wordt er een app ontwikkeld waar het afval in vijf dagdelen opgehaald kan worden. In hoeverre er van tevoren een tijdstip aangegeven moet worden is nog onbekend, deze informatie volgt in de komende maanden. Het is ook mogelijk om telefonisch een dagdeel in te plannen.

Nadat het afval is opgehaald, wordt het naar een overslaglocatie gebracht. Vanuit gaat het vervolgens mee met grotere vrachtwagens naar de afvalenergiecentrale.

“Ik juich de afvalpilot van harte toe. Hopelijk is er na de proefperiode van één jaar een zichtbaar resultaat die wij voort kunnen zetten in de binnenstad van Enschede.”

Kosten

De kosten voor het aanbieden van restafval blijven ongewijzigd. De bewoners bieden hun milieupas aan voor afrekening van restafval bij de containers zoals het nu ook werkt. Ondernemers kunnen ook meedoen aan de pilot. Zij betalen in dat geval het bedrag dat zij hebben afgesproken in het contract met hun eigen inzamelaar van bedrijfsafval.

Ondergrondse afvalcontainers

De ondergrondse afvalcontainers verdwijnen niet, maar worden verplaatst naar de rand van de binnenstad. Inwoners kunnen vooralsnog het afval naar de containers brengen, alleen moeten zij hiervoor een stukje verder lopen.

Boom
Lees ook
Word jij getroffen door peperdure warmte? 1Twente onderzoekt gevolgen van stijgende kosten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.