Grote zorgen om hoge energiekosten lijken op dit moment vooral te spelen onder de lagere inkomensgroepen. Dat blijkt uit de eerste tussenresultaten van de enquête van 1Twente onder (grotendeels) inwoners van Enschede en Hengelo. Een beeld dat op zich logisch valt te verklaren, maar opvallend is dat een groot deel van de ruim 330 deelnemers zich wel zorgen maakt om andere kostenstijgingen, zoals de wekelijkse boodschappen.
Maar liefst 70 procent van de mensen die de vragenlijst invulden geeft aan bezorgd te zijn over de prijsstijgingen van levensmiddelen. Zelfs onder de huishoudens met een bruto-inkomen van meer dan 50.000 euro per jaar speelt dit in de helft van de gevallen. Een andere breed gedeelde zorg is de toename van zorgkosten (56 procent), maar ook de brandstofprijzen (41 procent) leiden tot bezorgdheid.
Enkele weken geleden heeft 1Twente een digitale (en papieren) enquête over stijgende (energie)kosten in het leven geroepen. Met de vragenlijst hoopt de redactie in kaart te kunnen brengen welke problemen binnen welke huishoudens leven. Deelname aan de enquête is weliswaar anoniem, maar aan de hand van inkomensgroepen en levenssituaties, zoals de grootte van het huishouden of de hoogte van energiekosten, kan toch een beeld worden geschetst.
Juist omdat kostenstijgingen en inflatie geen momentopname zijn, blijft 1Twente een vinger aan de pols houden. Ook de komende maanden blijft de enquête toegankelijk voor nieuwe deelnemers. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen worden inwoners van Enschede en Hengelo gevraagd om enkele minuten de tijd te nemen voor de vragenlijst, ook als zij (op dit moment) helemaal geen zorgen hebben over de energierekening of andere kosten voor levensonderhoud. Nu er al een paar honderd vragenlijsten zijn ingevuld, is het een goed moment voor de eerste tussenresultaten.
Wat vooral opvalt in de tussenresultaten is dat er nu al een tweedeling is te zien als het gaat om de energiekosten. De helft van de deelnemers in de inkomensgroep tot 20.000 euro per jaar geeft aan nu al problemen te hebben met rondkomen als gevolg van die kosten. Nog eens 32 procent in diezelfde groep ervaart die problemen nu nog niet, maar denkt deze wel te krijgen.
In de categorie met de 'hogere inkomens', meer dan 50.000 euro per jaar, geeft 4 procent van de deelnemers in de problemen te zitten door de hoge energiekosten en denkt nog eens 14 procent dat die problemen nog wel gaan komen. De andere inkomensgroepen zitten tussen deze uitersten in (zie afbeelding hierboven).
Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?
1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.
Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!
Naast energiekosten, vraagt 1Twente enquêtedeelnemers ook naar hun zorgen over andere kostenstijgingen. Opvallend daarin is dat de zorg over prijsstijging van boodschappen en levensmiddelen breed wordt gedeeld. In de laagste inkomensgroep leven die zorgen onder meer dan 80 procent van de deelnemers, in de hoogste inkomensgroep nog altijd bij de helft van de huishoudens.
Een inkomensgroep die om speciale aandacht is de groep huishoudens met een verzamelinkomen van 20.000 tot 30.000 euro per jaar. Van de deelnemers in deze categorie heeft rond de 70 procent zorgen over energiekosten, boodschappen en/of zorgkosten. Het gaat hier grofweg om de inkomensgroepen tussen 120 procent en 150 procent van het sociaal minimum, die dus vaak geen aanspraak kunnen maken op financiële tegemoetkomingen.