Met ingang van de laatste week van 2022 zijn bijna 500 huishoudens toegewezen op de diensten van Voedselbank Enschede-Haaksbergen. Een stijging van 65 procent ten opzichte van begin september, toen er nog 300 huishoudens een voedselpakket kregen. Ook het in oktober ingestelde noodfonds van de gemeente Enschede is inmiddels door tientallen inwoners gevonden.
De voedselbank, die er zowel voor inwoners van Enschede als van Haaksbergen is, zag vooral in november een behoorlijke stijging. Die was toen zo hoog, dat de verwachting werd uitgesproken dat er rond de kerstperiode 600 huishoudens aangehaakt zouden zijn.
Zover kwam het niet. De teller staat nu op 495 huishoudens. Dat is nog altijd hoog volgens voorzitter Ruud Gardenbroek. "We zien nu vooral mensen komen die door de energiekosten in de problemen zijn gekomen", zegt hij. "Zonder de energiekosten waren ze nooit bij ons gekomen."
Dat de zorgen over de hoge energiekosten groot zijn blijkt ook uit de meest recente tussenresultaten van de enquête van 1Twente, die door meer dan vierhonderd mensen is ingevuld. Van de laagste inkomens (tot 20.000 euro bruto per jaar) zegt 86 procent moeite te hebben met rondkomen, of verwacht die problemen nog te krijgen. In de inkomensgroep 20.000 tot 30.000 euro is dat 69 procent.
Bij het noodfonds van de gemeente Enschede komen wekelijks 4 à 5 nieuwe aanvragen binnen. Het fonds is per 1 oktober door de gemeenteraad ingesteld en is bedoeld voor inwoners die als gevolg van betalingsachterstanden hun huis dreigen te worden uitgezet of de kans lopen om afgesloten te worden van gas of elektriciteit. In nog geen drie maanden tijd zijn er 41 aanvragen gedaan bij het noodfonds. Daarvan zijn er 9 afgewezen omdat zij niet voldoen aan voorwaarden, 8 aanvragen zijn nog in behandeling.
Van de toekenningen hebben er 16 betrekking op een forse huurachterstand, 5 op een achterstand in de energiekosten en 3 op een combinatie van huur- en energieschulden. Alle betalingsachterstanden zijn meer dan drie maanden. Er is een totaalbedrag van 100.469 euro toegekend, in de vorm van renteloze leningen. Het totale noodfonds had bij de start een omvang van 2 miljoen euro.
Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?
1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.
Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!