Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Fietsenstalling in plaats van parkeerplaats: Enschede wil proef met 'fietsvlonders'

20230119 Fietsvlonder Eindhoven Gemeente
Een fietsvlonder een fietsenstalling ter grootte van een parkeerplaats. In meerdere steden, zoals Eindhoven (foto), zijn de vlonders al geplaatst.
Beeld: Gemeente Eindhoven

Enschede denkt aan een proef met fietsvlonders. Dit zijn fietsenstallingen in woonwijken ter grootte van een autoparkeerplaats. De vlonders moeten overlast van wild gestalde fietsen op de stoep inperken. Het is de bedoeling dat de eerste fietsvlonder dit voorjaar nog ergens in Enschede wordt geplaatst. In totaal reserveert de gemeente de komende jaren 25 miljoen euro voor projecten en maatregelen die gericht zijn op de fiets, zoals de fietssnelweg.

Of de proef op zo'n korte termijn gaat lukken hangt af van het beheer en de levertijd van de vlonders. Het geld dat met de fietsparkeerplaatsen gemoeid gaat, heeft het college al gereserveerd bij de jaarlijkse keuze voor mobiliteitsprojecten. "We weten nog niet zeker waar we de proef willen uitvoeren", aldus een gemeentewoordvoerster. "We denken aan de locaties binnen de singel, in drukke straten. Of wellicht in straten waar veel studentenhuizen zijn. Daar staan veel fietsen en relatief weinig auto’s."

Andere steden

In principe zouden fietsvlonders toepasbaar moeten zijn op de gehele stad. "We bekijken van geval tot geval of aan de voorwaarden wordt voldaan. Zo moet er wel een tekort zijn aan fietsparkeerplaatsen op die plek", aldus de woordvoerster. In steden als Rotterdam, Eindhoven en Arnhem zijn afgelopen jaren al proeven uitgevoerd met fietsvlonders. Op een deel van die locaties zijn de vlonders inmiddels vervangen voor een trottoir met een permanente stalling.

Drie handtekeningen

Een vlonder wordt geplaatst op aanvraag van inwoners of ondernemers, die in hun straat meer plek willen om fietsen te plaatsen. De vlonder wordt door de gemeente over een bestaande autoparkeerplaats gelegd. "We gaan uit van minimaal 3 handtekeningen per straat en vragen de aanvrager zelf zijn/haar buren in te lichten", zegt de woordvoerster van de gemeente Enschede.

De fietsvlonders worden in eerste instantie geplaatst voor een proefperiode van drie maanden. Daarna wordt bekeken of de parkeerplaats definitief als fietsparkeerplaats wordt ingericht, of dat deze weer voor auto’s wordt bestemd. Het is nog niet bekend wanneer de proef kan starten. Zodra daarover meer duidelijkheid is, brengt de gemeente die informatie naar buiten

Uitbreiding fietssnelweg

In het geval van fietsvlonders gaat het om een relatief kleine investering. Binnen het mobiliteitsbeleid van de gemeente wordt de komende vier jaren echter rekening gehouden met een investering van meer dan 25 miljoen euro specifiek voor fietsprojecten. Meer dan de helft van dat bedrag is afkomstig van subsidies van de provincie Overijssel of het Rijk.

Roessinghbleekweg Google Maps
Lees ook
Enschede steekt miljoenen in verkeer: fietsstraten, 'hubs' voor deelscooters en verkeersinfarct Noord

Met het geld is in ieder geval een uitbreiding van de fietssnelweg F35 voorzien. Het gaat om het traject tussen de Lonnekerspoorlaan (via het Amelinkspad) naar de dorpskern van Lonneker. Ook het ontbrekende F35-traject tussen de singel (Edo Bergsmabrug) en de Telgendijk staat de komende jaren op de planning, inclusief (op langere termijn) een onderdoorgang ter hoogte van de Noord Esmarkkerrondweg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.