Het kabinet verstrekt de energietoeslag, een financiële compensatie voor huishoudens met een lager inkomen, ook in 2023. Om het geld te kunnen uitkeren is formeel een nieuwe wet nodig, die niet voor de zomer van kracht is. Zo lang kunnen veel huishoudens niet wachten, zonder in de problemen te komen. Gemeenten mogen daarom een voorschot geven. Enschede kiest voor een bedrag van 400 euro.
De energietoeslag is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm. Zo'n 97 procent van deze doelgroep heeft de energietoeslag vorig jaar al ontvangen. Deze inwoners hoeven voor het voorschot van dit jaar niets te doen. Het geld wordt deze maand nog op hun bankrekening gestort. Wie nog geen aanspraak heeft gedaan op de toeslag, maar er wel voor in aanmerking komt, kan dat tot 1 maart doen. Huishoudens die pas dit jaar tot de doelgroep behoren, kunnen bij de gemeente een aanvraag doen.
De uitkering van de energietoeslag voor dit jaar ligt juridisch wat ingewikkeld. Dat geld mag namelijk pas uitgekeerd worden als er een nieuwe wet ligt, maar dat lukt niet voor de zomer. Naar verwachting is er dit jaar - net als vorig jaar - weer een bedrag van in totaal 1300 euro beschikbaar. Het voorschot wordt op papier bij de energietoeslag van 2022 opgeteld. Gemeenten mogen van het Rijk zelf bepalen of zij een voorschot doen, met een maximum van 500 euro.
Het college van Enschede heeft er voor gekozen om alle ontvangers van energietoeslag in 2022 een voorschot van 400 euro op de bankrekening te storten. Dat is gedaan om 'binnen het budget' te blijven en een 'buffer' in te bouwen. Die buffer is volgens het college nodig omdat er deze maand nog altijd energietoeslag over 2022 kan worden aangevraagd. En dan gaat het dus om een bedrag van 1700 euro (1300 euro toeslag, plus 400 euro voorschot) per huishouden.
Iedereen tevreden? Dat niet. PVV-fractievoorzitter Hidde Heutink heeft inmiddels aangekondigd dat hij het voorschot in de politieke arena wil bespreken. Van het Rijk mag een gemeente maximaal 500 euro aan voorschot uitkeren en Heutink vindt dat Enschede die maximale ruimte dan ook moet nemen.
Inmiddels is er sprake van een woud aan financiële regelingen en afspraken die de koopkracht van Nederlanders moeten verbeteren. Naast de energietoeslag zijn dat het prijsplafond voor energieprijzen, een extra vergoeding van 190 euro afgelopen november en december, een landelijke noodfonds, aanpassingen op de energiebelasting en verhogingen van huur- en zorgtoeslag.
Aan de andere kant is er sprake van inflatie en prijsstijgingen. Het is onduidelijk wat dit alles voor een gemiddeld huishouden betekent. Wat wel zeker is, is dat de energietoeslag dit jaar voor het laatst in de huidige vorm kan worden uitgekeerd. Wettelijk gezien zouden ontvangers bij een nieuwe verlenging in 2024 belasting over de toeslagen moeten betalen.
Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?
1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.
Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!