Harmjan Vedder (35) is maandagavond geïnstalleerd als wethouder in Enschede. Vedder volgt ChristenUnie-wethouder Jurgen van Houdt op, die per 1 maart jongstleden de eerste burger van Rijssen-Holten werd. Hij neemt de portefeuille van Van Houdt over. Aan zijn kwaliteiten lijkt niemand te twijfelen, toch had een flink deel van de gemeenteraad liever een vrouw gezien.
Vedder is bepaald geen onbekende in bestuursland. Hij liep een goed deel van zijn carrière rond in op het Binnenhof, waar hij Kamerleden en senatoren van advies diende. Dat de CU hem voordroeg als opvolger van Van Houdt is op zich geen wonder. Maar Vedder is man. En het Enschedese College bestaat alweer geruime tijd uit louter mannen.
Verschillende raadsleden waren dan ook mild kritisch op de keuze van de CU voor 'alweer' een man. Met het vertrek van Van Houdt had de partij voor een vrouw kunnen kiezen, maar dat stond niet in de profielschets, zo pareerde CU-raadslid Henri de Roode die kritiek. "We hebben een keuze gemaakt op basis van inhoud."
Van de 38 aanwezige raadsleden stemden 21 voor benoeming van Vedder. Zestien raadsleden noemden CU-voorvrouw Hadassa Meijer als tegenkandidaat. Er werd nog een andere kandidaat genoemd, één raadslid was afwezig. Maar in die stemverhouding klinkt toch duidelijk de roep om meer vrouwen in het Enschedese lokale bestuur.
Wethouders (en ook burgemeesters) zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een correcte uitvoering van gemeentelijk beleid. Maar de taken zijn daarbij wel verdeeld. De verdeling van die ‘portefeuilles’ wordt vastgesteld bij de onderhandelingen die voorafgaan aan de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders, na gemeenteraadsverkiezingen.
Politieke voorkeuren spelen daarbij altijd een belangrijke rol. Wethouders van een partij die duurzaamheid hoog in het partijvaandel heeft staan, zullen graag aan de slag gaan met de energietransitie, bijvoorbeeld. Op die manier proberen politieke partijen zoveel mogelijk van hun voorgenomen plannen ook daadwerkelijk te verwezenlijken.
Vedder werkte tien jaar in Den Haag voor Eerste- en Tweede-Kamerleden van zijn partij. Hij onderhandelde namens de CU bij de vorming van het kabinet Rutte III en tussen 2017 en 2021 was hij adviseur voor toenmalig onderwijsminister Arie Slob. De oud-minister was maandagavond bij de installatie van Vedder aanwezig.
Ruim twee jaar geleden streek hij neer in Enschede, de stad waar zijn echtgenote vandaan komt. Hij had afscheid genomen van de politiek en werd schooldirecteur van De Fakkel en De Reflector in buursteden Hengelo en Almelo. Beide scholen met een open Bijbel en gereformeerde signatuur. “Ik bid elke dag”, vertelde hij in 1Twente Vandaag. “Daar ontleen ik mijn inspiratie aan.”
Nu keert hij terug maar de politieke arena. Daar draait het, met zijn woorden, niet alleen om het verwoorden van idealen, maar ook om het verwezenlijken daarvan.