Bij het afvalbrengpunt van Twente Milieu aan de Wegtersweg in Hengelo komt een zogeheten 'circulair ambachtscentrum'. In de toekomst moet bij alles wat daar binnenkomt, worden gekeken of het gerepareerd of op een andere manier hergebruikt kan worden. De gemeenteraad had in november 2022 in unaniem aangenomen motie om enige spoed gevraagd, nadat eerder al een landelijke subsidie aan Hengelo was toegekend.
In de motie gaf de raad aan vóór 1 april 2023 geïnformeerd te willen worden over de voortgang en dat is nu gebeurd. Het college van B en W schrijft in een brief aan de raad: "Uit het haalbaarheidsonderzoek in het kader van de VANG-subsidie (VANG staat voor 'Van Afval Naar Grondstof') was in 2021 de conclusie dat de businesscase niet haalbaar bleek zonder een aanzienlijke financiële bijdrage. Hierna heeft Twente Milieu samen met Het Goed, SWB en ROC van Twente de businesscase naar zich toegetrokken om te kijken of een vereenvoudigde variant wél tot een haalbare ontwikkeling leidt. Er ligt nu een ontwerp waarbij niet het hele milieupark hoeft te worden aangepast en daarmee lijkt de businesscase nu wel sluitend."
Er ligt nu een opzet voor een model waarin Twente Milieu, kringloop en onderwijs hand in hand gaan in een compact ontwerp passend op de kavel voor het terrein van Twente Milieu aan de Wegtersweg. De gedachte is dat dit model vervolgens na een pilot in Hengelo kan worden uitgerold op nog vier locaties in Twente.
Het centrum moet een leerwerkplek worden voor leerlingen van ROC van Twente. Er wordt gekozen voor een innovatieve manier van onderwijs, met korte lijnen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Lessen, zowel theoretisch als praktisch, zouden gegeven moeten kunnen worden op het centrum.
In de zomer van 2019 schreef het Rijk een prijsvraag uit: ‘Wie kan een doordacht plan voorleggen voor het opzetten van een circulair ambachtscentrum?’ De ingezonden plannen zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit leden van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, BKN, NVRD, Stichting Repair Café en de VNG. De tien best beoordeelde plannen hebben betrekking op circulaire ambachtscentra in Almere, Amersfoort, Arnhem, Bergen (plus Uitgeest, Castricum en Heiloo), Goeree-Overflakkee, Hengelo, Hoeksche Waard, Maastricht (plus Meersen en Valkenburg a.d. Geul), Tilburg en Zwolle.
Twente Milieu wil dit centrum graag opzetten in de rol van investeerder en exploitant. "De gemeente Hengelo moet hiervoor de randvoorwaarden scheppen. Deze moeten worden vastgelegd in een intentieovereenkomst tussen gemeente en Twente Milieu. Denk daarbij aan zaken als het opstellen van een erfpachtovereenkomst voor de grond en het aanpassen van de dienstverleningsovereenkomst tussen de gemeente en Twente Milieu", aldus de brief aan de raad.
In de overeenkomst moet worden vastgelegd dat de gemeente Hengelo niet financieel bijdraagt bij eventuele tekorten. De financiële risico’s zitten voor de gemeente met name in de planologische procedure.