De Hengelose wethouder Marie-José Luttikholt opende dinsdagmiddag in de bieb een expositie gewijd aan het thema 'kinderarmoede'. Volgens Luttikholt weet lang niet iedereen hulp te vinden, omdat er een taboe rust op het onderwerp: “Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, kun je veel makkelijker bereiken, omdat zij ook nieuwsbrieven krijgen en coaches weten te vinden."
Met het deel dat geen uitkering krijgt, maar toch in armoede leeft, is veel lastiger in contact te treden, vertelt Luttikholt: "Mensen die een inkomen hebben tot de 120 procent van het sociaal minimum kunnen we niet altijd bereiken, omdat ze niet in beeld zijn bij de gemeente."
De hele maand april is er in Bibliotheek Hengelo een zogeheten 'Biebatelier' gewijd aan de impact van kinderarmoede. De bibliotheek organiseert dit evenement in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp. Kinderhulp helpt via maatschappelijke instanties zoals Humanitas Onder Dak kinderen in armoede, zodat zij gewoon kind kunnen zijn. Een op de twaalf Nederlandse kinderen groeit op in armoede.
Niet-gemeentelijke instanties mogen in verband met de privacy geen informatie doorsturen, waardoor het vaak lastig is om de juiste hulp te bieden. Luttikholt: "Signalering door wijkcentra, scholen en andere voorzieningen is dan ook van groot belang."
Eén van de manieren die Hengelo inzet om kinderen uit arme gezinnen te ondersteunen zijn de zogenaamde 'kindpakketten'. Kinderen tot zeventien jaar kunnen daarmee een aanvraag doen voor bijvoorbeeld een fiets, een laptop of kledingbon. Ook wordt er huiswerkbegeleiding geboden.
Het Biebatelier wordt afgesloten door Wilco van Dijk, hoogleraar psychologie. Hij geeft op 25 april om 20.00 uur een biebcollege over zijn onderzoek naar armoedestress.