Verkeer
Stuur appje
Zoek

Ennatuurlijk stapt uit regionaal warmtenet: 'Met minderheidsbelang geen leveringszekerheid'

Twence Henkten Harkel
Beeld: Henk ten Harkel / 1Twente

Ennatuurlijk stapt uit het plan voor het Regionale Warmtenet Twente (RWT). Dat melden afvalverwerker Twence en warmtebedrijf Ennatuurlijk in een gezamenlijke verklaring. Een wetsvoorstel van minister Rob Jetten maakt dat publieke partijen een meerderheid moeten hebben in infrastructuurprojecten voor warmtenetten. Ennatuurlijk, een particuliere onderneming, zegt de leveringszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid niet te kunnen garanderen als zij geen meerderheidsbelang hebben.

Vorige week stopte Ennatuurlijk haar medewerking aan het regionaal warmtenet al, maar pas deze week maakte het bedrijf dit bekend: “De Warmtewet verplicht tot leveringszekerheid, duurzaamheid en betaalbaarheid en dat kunnen wij niet garanderen met een minderheidsbelang”, zegt Ennatuurlijk-directielid Suzanne Sweerman in een verklaring. "Het geeft ons dan onvoldoende grip op de bedrijfsvoering en het managen van de risico's. Dat zijn voor Ennatuurlijk noodzakelijke voorwaarden."

Regionaal Warmtenet Twente

Het RWT is een warmtenet waar in de toekomst ruim 100.000 Twentse woningen op aangesloten kunnen gaan worden. Het is één van de alternatieven, die ervoor moeten zorgen dat Twente voor 2050 van het aardgas gaat. Het warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, maakt gebruik van warmte die vrijkomt bij het verbranden van afval door Twence. Het gaat hier om woningen in Hengelo, Borne, Almelo, Oldenzaal en Enschede. Het RWT staat los van het al bestaande kleinschalige, laagtemperatuur warmtenet in Hengelo en het hoogtemperatuur warmtenet in Enschede. Het vertrek van Ennatuurlijk heeft volgens Twence geen effect op de huidige warmtenetten.

Twence henk Ten Harkel 23
Lees ook
Hengelo ziet rol afvalverbranding in warmtenet, ondanks aangenomen provinciale motie

'Prettige samenwerking'

Afvalverwerker Twence en energiebedrijf Cogas zeggen in een verklaring het jammer te vinden dat er een einde is gekomen aan de 'prettige samenwerking': “Onze samenwerking, waarin we een gezamenlijke verantwoordelijkheid namen in het verduurzamen van de regio, was enorm fijn. Maar we begrijpen de situatie waarin Ennatuurlijk zich bevindt.”

Ontwikkeling RWT gaat door

Volgens Twence betekent dit niet dat het warmtenet er niet komt: “Het Regionaal Warmtenet Twente wordt volop doorontwikkeld door de beide publieke partijen Cogas en Twence. We dekken als publieke partijen, met de Twentse gemeenten als aandeelhouders, samen de volledige keten af van producent tot leverancier.”

Energie gaspit energiearmoede toeslag hengelo enschede pixabay
Lees ook
Hengelose politiek lijkt in te gaan stemmen met gasloos verwarmingsplan

Weerstand

Het is de bedoeling dat Hengelo als eerste wordt aangesloten op het warmtenet. In De Nijverheid en 't Genseler, de eerste wijken die worden aangesloten op het regionale warmtenet, staat lang niet iedereen daar om te springen. Volgens sommige inwoners van Hengelo is het warmtenet niet duurzaam, omdat er afval verbrand wordt. In sommige gevallen afval die uit het buitenland wordt aangevoerd. Een andere reden is het kostenplaatje: een particuliere aansluiting op het warmtenet kost al snel zo'n vierduizend euro. Critici zijn bang dat die kosten op hun bordje komen te liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.