De dierenambulance heeft de afgelopen maanden haar handen vol aan nieuwe gevallen van vogelgriep in Enschede. En dat kost extra geld vanwege het (op)ruimen. De Partij voor de Dieren heeft het college gevraagd om, waar nodig, de dierenambulance te ondersteunen. En dat gaat het deze zomer doen, belooft wethouder Niels van den Berg.
De vogelgriep werd een kleine twee weken geleden al in het vragenuurtje van de gemeenteraad ter sprake gebracht door raadslid Judith Hofte (Partij voor de Dieren). Ze heeft signalen ontvangen dat medewerkers van de dierenambulance hun handen vol hebben aan de vogelgriep. "Dit betekent concreet dat de dierenambulance de kosten hard ziet stijgen, want het is hun taak om de dieren op te halen, bij een dierenarts te euthanaseren of om dode dieren op te rapen." Ze wilde weten wat de gemeente kan betekenen.
Tijdens de vergadering was het nog onduidelijk om welke concrete aantallen het gaat. Om een goed beeld te kunnen schetsen van de situatie rond vogelgriep in de stad, heeft 1Twente cijfers gevraagd bij de dierenambulance en de gemeente Enschede. De laatstgenoemde organisatie heeft deze week bij monde van een woordvoerder antwoord gegeven.
De eerste meldingen van vogelgriep kwamen al in december binnen, toen er dode ganzen bij de visvijver aan de Buurserstraat werden gevonden. Daarna zijn er op verschillende plekken in heel Enschede meldingen geweest. In de eerste drie maanden van dit jaar gaat het om een kleine 140 gevallen, waar ruim negentig in februari. Soms werden die meldingen bij Stadsdeelbeheer gedaan, maar meestal bij de dierenambulance, die vervolgens ook verantwoordelijk was voor het opruimen.
PvdD-raadslid Judith Hofte maakt zich zorgen over de komende periode, als veel trekvogels na hun overwintering in het zuiden terugkomen naar Nederland. "Daaronder zullen ook veel besmettingen met vogelgriep zitten", aldus Hofte. "Want onder vogels is het een ware pandemie." Ze heeft signalen ontvangen dat veel vrijwilligers van de dierenambulance de dieren eigenlijk niet willen ruimen.
Volgens wethouder dierenwelzijn Niels van den Berg hoeft de dierenambulance niet zelf voor de onverwachte kostenstijging door vogelgriep op te komen. Bij de behandeling van de zomernota (de financiële stand van zaken halverwege 2023) wordt een potje met geld gereserveerd om in de onkosten te voorzien.
Navraag leert dat het in het eerste kwartaal al om zo'n 10.000 euro gaat. Ook heeft de wethouder aangegeven dat er wordt overwogen om een professioneel partij in te schakelen om te helpen met het ruimen van zieke en dode vogels.