Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe Twentse vereniging zet in op laagdrempelige 'Urban Sports' voor iedereen

Urban Sports zijn vormen van allerlei sport- en beweegactiviteiten die plaatsvinden in de stedelijke openbare ruimte, zoals outdoor fitness, of streetsoccer. Als het aan de kersverse sportvereniging Urban Sports Twente ligt, dan komen straks meer tukkers op een laagdrempelige manier in beweging via diverse Urban Sport-varianten.

Platform

Urban Sports Twente bestaat nog maar net. De vereniging is opgericht in maart 2023. De basis is om via Urban Sports onderlinge kennismaking en betrokkenheid te creëren en te versterken in diverse Twentse stadswijken. "Het is geen club waarbij je - in de traditionele zin van het woord - lid wordt en contributie betaalt. Het is een platform waarbij je kunt aanhaken bij een sport", zegt initiatiefnemer Esther Laurens. "We zijn al langer bezig, maar die structuur voor het bieden van een open platform met dynamische innovatieve sporten, dat is vrij recent."

“We zijn al langer bezig, maar die structuur voor het bieden van een open platform met dynamische innovatieve sporten, dat is vrij recent”

Baseball5

De vereniging mag dan nog maar nét bestaan, Laurens zelf is al jaren actief om mensen op een laagdrempelige manier in beweging te krijgen. Zo is ze zelf al jaren betrokken bij honk- en softbal in de regio. Eén van de spin-offs in de urban-scene is Baseball5. "Dat is een snelle infield game en hebt niet een enorme infrastructuur van een oppervlakte van een groot honkbal veld nodig. Je hebt geen knuppel en slaat met je vlakke hand of vuist de bal het veld in. Dan gaat het los. Je moet dat een keer uitgeprobeerd hebben."

Samenwerken

Bij veel sporten zie je de laatste jaren urban-varianten ontstaan, vooral in de steden waar vaak geen ruimte is. Padel is daar bijvoorbeeld ook een voorbeeld van, maar ook freerunning, calisthenics, streetsoccer of 3x3 basketbal. Urban Sports zijn interessant voor verschillende doelgroepen. Of het nu gaat om mensen die doordeweeks druk zijn met werk en structureel geen tijd hebben om te sporten of mensen die vanuit sociaal oogpunt ergens willen aanhaken.

Doel van Urban Sports Twente is vooral om samen te werken met andere clubs of stichtingen. Dat gebeurt in Hengelo met onder meer HV Achilles’12 en HSV Giants Hengelo. Zo kunnen diverse trainingen worden verzorgd bij Achilles’12 in de Hengelose Nieuwe Es. Maar ook op het sportpark Slangenbeek concentreert zich een aantal van de activiteiten van Urban Sports Twente. Het is zeker niet de bedoeling om met bestaande sportclubs te concurreren. "Ik merk wel dat mensen soms koudwatervrees hebben in dat soort gelederen, maar ik probeer dan uit te leggen dat Urban Sports Twente een aanvullend aanbod biedt, zoals Baseball5 of urban soccer. We concurreren niet, we vullen elkaar aan."

“Urban Sports Twente biedt een aanvullend aanbod, zoals Baseball5 of Urban soccer. We concurreren niet met andere verenigingen. We vullen elkaar aan”

Toegankelijk

Laurens vindt een belangrijke voorwaarde van Urban Sports dat het laagdrempelig moet zijn. "Het moet niet te moeilijk zijn én niet te duur. Het moet voor iedereen bereikbaar zijn." Er zijn al Baseball5-toernooitjes gehouden in Twente, maar het idee is ook om straks clinics op scholen te geven. Daarnaast gaat de stichting ook aan de slag voor doelgroepen van Wijkracht. Dan gaat het om mensen met een klein sociaal netwerk of mensen voor wie het niet eenvoudig is om eenvoudig contacten te leggen. Er wordt dan gekeken naar de behoefte die iemand heeft en of er buddy gevonden kan worden of om samen te sporten in groepsverband.

Een eigen accommodatie is geen doel van de stichting op korte termijn, maar uiteindelijk moet er wel een outdoor sportpark komen voor urban sporten in Twente. "Ik ben in gesprek met de gemeente Hengelo of we voor die open sportstructuur die we aanbieden, ook een open structuur locatie kunnen realiseren."

Meer informatie: https://www.urbansportstwente....

20230407 baseball5 promotiefoto rechtenvrij
Baseball5 is een combinatie van honkbal en softbal, een Urban Sport dat op een kleine ruimte beoefend kan worden
Beeld: Baseball5.nl / Esther Laurens
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.