Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo trekt 4,6 ton uit voor invoering FIX-brigade

Nijverheid berthastraat
Mensen met een laag inkomen wonen vaak in een ouder minder goed geïsoleerd huurhuis. Daarom werkt de gemeente samen met Welbions en Wijkracht om inwoners te helpen met verduurzamen. Op de foto: oudere woningen in de Nijverheid..
Beeld: 1Twente

Inwoners van Hengelo kunnen nog deze zomer de hulp inroepen van een FIX-brigade. Dat is een team van energieklussers die kleine duurzame aanpassingen in huis verrichten, waardoor energie wordt bespaard. Dit doen ze gratis bij inwoners met een inkomen tot modaal.

Energie van Hengelo

In Hengelo gaat Energiecoöperatie Energie van Hengelo het project opzetten. Die krijgt hiervoor een subsidie van 462.300 euro van de gemeente. Doel is om al in mei of juni bij de eerste Hengeloërs langs te komen. Binnen een jaar moeten zo'n 720 huishoudens geholpen zijn. De PvdA diende vorig jaar samen met ChristenUnie, D66, GroenLinks en BurgerBelangen en motie in voor invoering van de FIX-brigade in Hengelo. Die motie werd unaniem door de gemeenteraad omarmd. In verschillende gemeentes in Nederland is al met veel succes een FIX-brigade ingevoerd, waaronder Amsterdam, Zaanstad en inmiddels ook in Almelo.

Werkervaring opdoen

Door invoering van een FIX-brigade wil de gemeente inwoners helpen die zelf niet in staat zijn om met kleine aanpassingen hun woning te verduurzamen. Het mes snijdt in het project aan twee kanten. Zo kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag als energieklusser. Zij doen daarmee werkervaring op. Het helpt statushouders en nieuwkomers ook om te integreren in de samenleving.

1twentevandaag26102022 STILL vincent ten voorde
Lees ook
FIX-brigade moet Hengeloër met smalle beurs helpen met kleine isolerende maatregelen

Samenwerking

Energie van Hengelo verzorgt de coördinatie en uitvoering van de FIX-brigade Hengelo. De coöperatie werkt hierin, naast de gemeente, samen met andere lokale partijen, zoals Wijkracht, SWB en Welbions. "De SWB heeft de inzet van mensen vanuit een leer-werktraject voor ogen in het team van fixers en Wijkracht biedt mogelijkheden voor het actief informeren van inwoners uit de doelgroep over de Fixbrigade Hengelo en het vinden van vrijwilligers," schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. Ook Welbions ziet kansen om de bewoners van haar huurwoningen te bedienen en zo tot een gezamenlijke aanpak van gespikkeld bezit te komen van koop-/en huurwoningen in eenzelfde gebied.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.