De mensen achter het theaterspektakel De Vergeten Twentse Lente presenteerden woensdag vol trots de gigantische set waarin het muzikale theaterspektakel zich vanaf eind april gaat afspelen. Hangar 11 op Vliegveld Twenthe is compleet omgebouwd voor deze voorstelling. “Het is waanzinnig wat we allemaal met deze locatie kunnen doen", aldus creatief producente en actrice Johanna ter Steege.
De pers was uitgenodigd in de hangar om voor het eerst een kijkje te nemen op de set. Vol trots vertelt regisseur Liesbeth Colthof het verhaal van deze voorstelling, terwijl ze de cast voorstelt: “Het verhaal gaat over een burgemeester, gespeeld door Johanna ter Steege...” Terwijl ze dit zegt, komt Ter Steege naar buiten gelopen, uit het decorstuk dat het dorpshuis moet voorstellen. De actrice loopt glimlachend het gigantische dorpsplein op. Daarna komt Laus Steenbeke tevoorschijn uit een garage. Eén voor één gaan de deuren open en komt het dorp tot leven.
Actrice Lucretia van der Vloot: “Het is fantastisch! We spelen niet in een theater, waar je de hele tijd op roze stoeltjes zit. Je zit hier in een hangar in Twente, alleen dat is al bijzonder. De belachelijk grote set is essentieel in het vertellen van dit verhaal. We maken allemaal gigantisch veel stappen op een dag."
Het verhaal speelt zich af in drie verschillende tijdsperiodes en dus ook in drie heel verschillende sets. Als je binnenkomt bevind je je op een plein van een willekeurig dorp in Twente. We zien een bakkerij, een gerenoveerde boerderij, twee huizen en een garage. In dit dorp speelt de eerste akte van het verhaal zich af. Ter Steege: “Het is belangrijk om verhalen te vertellen over onze Twentse geschiedenis. Bijna niemand kende het verhaal van de April-meistaking. En nog belangrijker misschien wel, is het om het verhaal naar het nu te brengen, zodat we ook naar onze toekomst kunnen kijken. Nemen we onze democratie voor lief? Luisteren we nog naar elkaar? Vandaar ook dat het verhaal zich in verschillende tijden afspeelt."
Na de eerste presentatie wordt iedereen uitgenodigd om naar de tweede set te wandelen aan de andere kant van de hangar. Daar aangekomen verteld Colthof: “We bevinden ons nu in de Stork-fabriek. Hier is de staking begonnen. We komen hier historische figuren tegen, die echt een belangrijke rol hebben gespeeld in de staking zoals Femi Eeftink en Tjitte Roorda."
De derde set blijft nog geheim. Colthof daarover: “We willen niks verklappen over de finale van de voorstelling, daarvoor moet je maar komen kijken. Daarom mogen jullie niet naar de derde set, maar we kunnen wel zeggen dat het grandioos wordt.”
De cast van De Vergeten Twentse Lente bestaat uit een mix van professionele acteurs, amateur acteurs, dansers, muzikanten en fanfareleden. Dagelijks zijn er zes mensen fulltime bezig voor 250 verschillende kostuums.
De set is nog niet helemaal af vertelt zakelijk/uitvoerend producent Anouk Kapel. "Er moet nog veel gebeuren. Je ziet daar al een emmer staan met wat sponsen... We moeten de vloer nog doen namelijk. Er komt nog een groot zijl op de achtergrond en die muur daar moet nog wat ouder worden gemaakt. De finishing touches dus. Tot de première hebben we dus nog genoeg te doen."
De Vergeten Twentse Lente gaat 29 april in première. Bestel hier uw kaarten.