Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grijze elektrakastjes in Hengelose wijk Groot Driene krijgen kleur

20230413 project polaroid lammetje staringstraat de groot
Project Polaroid in Groot Driene, op de foto een kastje aan de Staringstraat
Beeld: Jenny de Groot / Wim van der Geest

In de Hengelose wijk Groot Driene zijn veertien grijze elektrakastjes gepimpt door de fotografen Jenny de Groot en Wim van der Geest.

Bestaande projecten

Van der Geest werd eind vorig jaar benaderd door Stichting Wijkvertegenwoordiging Groot Driene om de wijk op te fleuren door elektrakastjes te voorzien van een passende afbeelding. Hij wilde het project niet alleen doen en benaderde Jenny de Groot met de vraag om samen de kar te trekken. De fotografen wisten vooraf niet dat er elders in de wijk en ook in andere wijken al soortgelijke projecten zijn geweest. Daar kwamen ze gedurende het traject achter. Zo zijn in de Hasseler Es jaren geleden al eens grijze kastjes versierd met illustraties van tekenaar Jo Niks.

Brainstormen

"We wilden niet dat het idee te veel zou lijken op wat al eerder bedacht was en zijn opnieuw aan het brainstormen geslagen," zegt De Groot. De fotografen kwamen op het idee om op de kastjes één of twee polaroids te plaatsen. Ze verzamelden afbeeldingen uit eigen archieven of maakten een foto speciaal voor de plek. Jenny deed ook onderzoek naar de naamgevers van de straten die zijn vernoemd naar een Nederlandse schrijver of dichter. In de polaroids is daar op één of andere manier een link mee gelegd.

Toestemming

De kunstenaars moesten overigens zelf toestemming vragen aan de eigenaren van de kasten. Dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. De meeste kastjes bleken van internetprovider Ziggo te zijn en die gaf geen toestemming. "Daardoor konden veel kastjes niet worden voorzien van een mooie afbeelding. Er moesten dus andere kastjes gezocht worden. Gelukkig zijn er voldoende kastjes overgebleven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.