Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo betreurt vertrek Ennatuurlijk uit plan regionaal warmtenet

Hengeloaardgasvrij arjenwaanders 3
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo betreurt het vertrek van warmtebedrijf Ennatuurlijk uit de plannen voor het Regionaal Warmtenet Twente (RWT). Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Woensdag buigt de gemeenteraad zich over het aardgasvrij maken van de stad.

Begin april maakte Ennatuurlijk bekend uit het nieuw aan te leggen regionale warmtenet te stappen. Het Hengelose gemeentebestuur schrijft begrip te hebben voor de keuze van Ennatuurlijk, maar dat zij deze wél betreuren.

Sinds 2021 zijn afvalverbrander Twence, gasbedrijf Cogas, Ennatuurlijk en de gemeenten Hengelo, Borne en Enschede bezig met gesprekken over een regionaal warmtenet. Het vertrek van het bedrijf heeft geen effect op de huidige kleinschalige warmtenetten in Hengelo en Enschede.

Meerderheidsbelang

Door een wetswijziging van klimaatminister Jetten moeten publieke partijen een meerderheidsbelang hebben in warmtenetten. Ennatuurlijk vindt dat zij met een minderheidsbelang ‘de leveringszekerheid, duurzaamheid en de betaalbaarheid niet kan garanderen’.

Twence Henkten Harkel
Lees ook
Ennatuurlijk stapt uit regionaal warmtenet: 'Met minderheidsbelang geen leveringszekerheid'

Warmteplan

Het college maakt zich geen zorgen over de toekomst van het ambitieuze warmteplan: “Twence en Cogas hebben laten weten dat zij kans zien om samen verder gaan om het regionale warmtenet te ontwikkelen en de rollen van producent, transport en leverancier gezamenlijk te kunnen invullen.”

Twence gaf al eerder aan gewoon door te gaan met de ontwikkeling van het regionale warmtenet. “We dekken als publieke partijen, met de Twentse gemeenten als aandeelhouders, samen de volledige keten af van producent tot leverancier”, aldus de afvalverwerker.

Wat is het regionaal warmtenet?

Het Regionaal Warmtenet Twente (RWT) is een plan om ruim 100.000 Twentse woningen van het aardgas te krijgen. Het netwerk maakt gebruik van warmte die vrijkomt bij verbranding van afval bij Twence. Hierdoor is geen aardgas meer nodig om huizen te verwarmen. Wel plaatsen veel Hengeloërs kanttekeningen bij het warmtenet: het zou te duur zijn en niet duurzaam.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.