Verkeer
Stuur appje
Zoek

Documentairemaker volgt drie veroordeelden in Huis van Herstel Almelo die terugkeren in de maatschappij

De laatste tijd van je gevangenisstraf uitzitten in een huis, in plaats van achter tralies. Dat kan in Almelo bij het Huis van Herstel. Filmmaker Sam Wolting volgt drie deelnemers van het traject in zijn documentaire ‘Over de Drempel’ die net uit is. “De mannen zijn hun weg aan het vinden om weer terug te keren naar de samenleving”, aldus Wolting.

Hulp bij het aanvragen van een nieuwe bankpas, een baantje buiten de bajes en alvast zoeken naar een woning. In het Huis van Herstel krijgen gedetineerden de kans om onder begeleiding alvast voor te bereiden op het leven buiten de gevangenis. Het project startte in 2021 en is de eerste van zijn soort.

Eigen mobiel

Anderhalf maand lang volgt Sam Wolting drie deelnemers in het Huis van Herstel als afstudeerproject. “Het zijn korte scenes waarin zij op hun eigen manier bezig zijn met re-integratie. De ene begint met een baantje in de schoonmaak bij Heracles, de andere is in gesprek met zijn begeleiders. Ze krijgen ook een mobiel en onder begeleiding mogen ze eruit.” Inmiddels zijn alle drie de deelnemers weer op vrije voeten en gaat het goed met hun re-integratie zegt Wolting.

Persoonlijke ervaring

De inspiratie om deze documentaire te maken, komt uit de eigen omgeving van de documentairemaker. Zijn vader werkt in de gevangenis: “Een groot aantal gedetineerden zag hij vaker terugkomen. Daardoor vroeg ik mij af: Hoe gaan wij met gedetineerden om? Er valt nog veel winst te behalen. Zo kwam ik bij dit traject”, aldus Wolting.

icon_main_info_white_glyph

Huis van Herstel Almelo

In het Huis van Herstel zitten deelnemers de laatste tijd van hun gevangenisstraf uit. Enkel mannen kunnen aan het traject deelnemen. De gedetineerden werken in het huis aan een succesvolle en veilige terugkeer in de samenleving zonder criminaliteit. Daarbij krijgen ze begeleiding op maat die niet in de gevangenis wordt aangeboden. Bovendien zitten ze niet achter tralies, maar in een huiselijke omgeving met een hek eromheen.

'Al straf gehad'

Volgens Wolting is een gevangenisstraf in zijn geheel achter tralies doorbrengen, niet voordelig voor gedetineerden: “Als je drie jaar in een betonnen bak zit, krijg je geen prikkels van buitenaf. Je weet niet meer hoe het is om onderdeel te zijn van een samenleving. Voor het eerst in de supermarkt is al een uitdaging, er komt veel op je af bij vrijlating. Iemand heeft al straf gehad, die moet wel de kans krijgen om het weer goed te hebben voor zichzelf.”

Prettige buurman

Initiatiefneemster Anousjka Talen vertelt over het belang van het Huis van Herstel. “Het integreren begint eerder. Er worden bijvoorbeeld al gesprekken gevoerd voor een nieuwe woning. Dit is een soort van tussenstap. Gedetineerden zijn beter voorbereid op de terugkeer. Ze kunnen zich beter staande houden in de maatschappij dan ervoor en de kans op terugval neemt af. Ze worden weer een prettige buurman.”

'Je moet gemotiveerd zijn'

Niet elke gedetineerde kan het laatste deel van zijn straf uitzitten in het Huis ven Herstel, er is plek voor 29 mannen. “Je moet vooral gemotiveerd zijn om in aanmerking te komen voor het Huis van Herstel. Er volgt dan een uitgebreide intake procedure”, zegt Talen. De deelnemers kunnen de tuin inlopen en er zijn geen hoge hekken. De poort staat open. Tot nu toe is er niemand ontsnapt.

20230418 Huis van Herstel foto
Beeld: Huis van Herstel

Meer huizen van Herstel

Het project loopt nog tot 2025. Mogelijk wordt daarna het project verder in Nederland uitgerold en komen er meer Huizen van Herstel.

De documentaire Over de Drempel is nog nergens te zien. De productie is onlangs bij een filmfestival getoond en die gaat eerst nog getoond worden bij andere festivals zegt Wolting. “Ik hoop zo snel mogelijk dat mensen het op grote schaal kunnen zien.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.