Verenigingen als Show- en Marchingband Edes Veldkamp Combinatie (EVC) hebben het moeilijk. De muziekclub overeind houden is al lastig genoeg, maar de eigenaar van de Twekkelerpoort aan de Lambertus Buddestraat kampt ook nog eens met de stijging van de energiekosten. “Ons energiecontract loopt af in november. Ik verwacht dat we 70 procent meer moeten betalen voor gas en elektriciteit.”, zegt Sander van Achteren, de financiële man van de muziekclub.
De EVC’ers legden in 2005 de eerste steen van het verenigingsgebouw De Twekkelerpoort. Dat kwam, omdat Edes destijds in het voormalige Café Bouwhuis huisde, dat ‘eigenlijk op instorten stond’, vertelt Van Achteren. Besprekingen met de gemeente over een andere huisvesting volgden en zustervereniging De Veldkamp die ook huisvestingsproblemen had, sloot zich aan.
Dat leidde uiteindelijk tot de bouw van het huidige clubonderkomen aan de Lambertus Buddestraat. Ooit bedoeld als een multifunctioneel onderkomen, maar in de praktijk te klein en te krap voor meerdere muziekverenigingen.
“We hadden toen 130 leden, maar dat is al lang niet meer zo. De terugloop van het verenigingsleven is een algemeen verschijnsel. Een lidmaatschap schept verplichtingen en is niet vrijblijvend. Dat vinden mensen tegenwoordig lastig. Toch willen en kunnen we overleven, maar niet op een kneuterig niveau”, aldus Van Achteren die al decennia trompettist is bij het korps. “Muziekverenigingen moet echt de handen ineenslaan. Als je muziek wilt blijven maken moet je afstand van je clubtrots nemen en samen aan het werk.”
Een ander probleem is de forse stijging van de kosten van het gebouw. Hoewel dit nog niet als een molensteen om de nek van EVC hangt, wordt het wel een uitdaging om rond te komen. Zoals bijna elke muziekvereniging krimpt de club en wordt het steeds lastiger om aan nieuwe leden te komen. Dus samen optrekken met andere verenigingen is een goede oplossing om de kosten te delen en gezamenlijk muziekprojecten uit te voeren.
Inmiddels is fanfareorkest De Bazuin als tweede orkest in de Twekkelerpoort getrokken, waardoor het leed al beter is te overzien. Dat geldt ook voor de samenwerkingsprojecten. De Bazuin en EVC houden op 13 mei op de Oude Markt een Herdenkingsconcert Vuurwerkramp en treden ook op 11 juni tijdens Kunst in ’t Volkspark op. Later dit jaar wordt een Sing-a-long-concert gehouden.
Maar wat Van Achteren betreft, kan De Twekkelerpoort nog wel meer inwoning gebruiken. “Meer ruimte zou welkom zijn. De Bazuin nam haar spullen mee en een eventueel andere club doet dat ook. En dan wordt het krap.” Hij weet dat veel meer verenigingen op zoek zijn naar een goed onderkomen. Idealiter zou het EVC-gebouw uitgebreid moeten worden om die zoekende clubs te herbergen.
Dan kan ook een slag gemaakt worden om het onderkomen verder te verduurzamen. EVC heeft al veel gedaan door de verlichting aan te passen naar led, automatische sensoren te plaatsen en het verwarmingsniveau te verlagen. Door de hoge bomen rond de Twekkelerpoort is het plaatsen van zonnepanelen nauwelijks rendabel. Dus moet het komen van contributies, subsidies, sponsoring. En dat is het volgende probleem in de culturele wereld. “We zijn een kleine vereniging en hebben het daarom moeilijk om aan extra middelen te komen.”
Van Achteren hoopt op hulp van de gemeente, al verwacht hij niks. “Ik hoop wel dat we een dialoog op kunnen starten. Enschede staat bekend als een cultuurstad, de stad van muziek. Daar maken we deel van uit. Er moet iets gebeuren. We moeten overtuigen: dit zijn onze problemen."