Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose raad stemt in met plan om stad van het aardgas te krijgen

Pexels erik mclean 7616651
Beeld: Erik McLean via Pexels

De Hengelose gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met de 'aardgasvrijplannen' van het college, met daarin een belangrijke rol voor het warmtenet. Opvallend: Tonny Noordman van de grootste coalitiepartij BurgerBelangen stemde tegen. In 2050 moeten ruim 39 duizend Hengelose woningen van het aardgas af zijn.

Na meerdere bewonersbijeenkomsten, politieke markten en technische beraden mocht de gemeenteraad zich buigen over het warmteprogramma. In de aanloop naar de raadsvergadering deed het warmtenet nogal wat stof opwaaien bij een groot aantal ongeruste Hengeloërs. De gemeenteraad stemde uiteindelijk desondanks met 25 stemmen voor en 9 stemmen tegen vóór de plannen.

Twence Henkten Harkel
Lees ook
Ennatuurlijk stapt uit regionaal warmtenet: 'Met minderheidsbelang geen leveringszekerheid'

Alternatieven

In het warmteprogramma staat in grote lijnen welke alternatieven er voor aardgas zijn per wijk en op welke termijn deze van het aardgas gaan. De gangbare alternatieven voor aardgas zijn elektrische- en hybride warmtepompen, het warmtenet en biogas. Door het instemmen van de raad met het warmteprogramma kan afvalverwerker Twence een subsidieaanvraag doen voor het warmtenet bij de rijksoverheid. De volgende stap van het college is om per wijk een plan te maken.

Tonny Noordman

Wat opviel tijdens de stemming was de stem van BurgerBelangen-raadslid Tonny Noordman. Hij stemde als enige raadslid van de coalitie tegen. Noordman was voor hij raadslid was jarenlang actief in de warmtecommissie van Bewoners Overleg Nijverheid en was altijd al sceptisch tegenover het warmtenet. Niet dat de tegenstem overigens veel uitmaakte voor de uitslag.

icon_main_info_white_glyph

Regionaal Warmtenet (RWT)

Het Regionaal Warmtenet Twente (RWT) is een plan om ruim 100.000 Twentse woningen van het aardgas te krijgen. Het netwerk maakt gebruik van warmte die vrijkomt bij verbranding van afval bij Twence. Hierdoor is geen aardgas meer nodig om huizen te verwarmen. Wel plaatsen veel Hengeloërs kanttekeningen bij het warmtenet: het zou te duur zijn en niet duurzaam.

Keuzevrijheid

De uitslag was geen verrassing; tijdens de politieke markt van eind vorige maand gaf een meerderheid al aan voor te gaan stemmen met het zogenaamde warmteprogramma. Eén van de woorden die veelvuldig terugkwam de afgelopen maanden is 'keuzevrijheid'. Want wat als je als bewoner helemaal niet zit te wachten op het warmtenet, moét je dan meedoen? "De keuze ligt écht bij de inwoners”, benadrukte wethouder Claudio Bruggink tijdens de vergadering.

Prominentere plek keuzevrijheid

Ondanks dat keuzevrijheid volgens het college al voldoende gewaarborgd is in het plan, dienden ChristenUnie, VVD, BurgerBelangen en Pro Hengelo een amendement in om die keuzevrijheid prominenter op te nemen in het plan. Dit amendement werd door een groot deel van de raad aangenomen.

Energiebus Twekkelerveld
Lees ook
Hengelose wijk Nijverheid wil zonder warmtenet van het gas af

'Monopolist'

Oppositiepartijen Lokaal Hengelo, PVV, SP, Hengelose Burgers en Forum voor Democratie blijven septisch over het warmtenet en hebben dan ook niet ingestemd met het warmteprogramma. “Welke keuzevrijheid? We halen op deze manier een monopolist binnen”, zei FvD-raadslid Brian Geertshuis. Hij wijst naar het verzet dat er voor het warmtenet is in de Nijverheid en 't Genseler, de eerste wijken die van het aardgas gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.