Verkeer
Stuur appje
Zoek

Omgevingsdienst Twente heeft last van krappe arbeidsmarkt; miljoenen meer uitgegeven aan externe inhuur

Havenhengelo stockfoto 1twente
Beeld: 1Twente

De Omgevingsdienst Twente is miljoenen euro's meer kwijt aan extern ingehuurd personeel. Dat blijkt uit de jaarrekening van het overheidsbedrijf. In 2022 werd 2,1 miljoen euro meer besteed dan begroot op de inhuur van externe mensen. De reden: door de krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijker om aan gekwalificeerd personeel te komen.

2,1 miljoen meer dan begroot

Vorig jaar werd de externe inhuur van personeel begroot op 246 duizend euro. De uiteindelijke kosten aan inhuur was 2,9 miljoen euro, dat is 2,1 miljoen euro meer dan begroot. “We zien het liever anders. Graag zouden we meer personeel in vaste dienst hebben. De vacatures zijn er, maar het is moeilijk om die te vullen”, zegt een woordvoerder van de milieudienst.

Krapte op de arbeidsmarkt

Net als veel andere sectoren, heeft ook de omgevingsdienst te kampen met de krapte op de arbeidsmarkt. “We huren extern personeel in om bestaande vacatures in te vullen. We zijn een groeiende organisatie met een toenemende werkvoorraad, maar door de krapte op de arbeidsmarkt is het een lastige tijd om personeel te werven en aan je te binden.”

“Graag zouden we meer personeel in vaste dienst hebben. De vacatures zijn er, maar het is moeilijk om die te vullen.”
icon_main_info_white_glyph

Wat doet de Omgevingsdienst Twente?

De Omgevingsdienst Twente is een instantie die wordt gefinancierd door de veertien Twentse gemeenten en de provincie. De Omgevingsdienst Twente geeft inwoners en bedrijven advies op het gebied van milieuvergunningen. Ook houden ze toezicht of bedrijven aan de milieuregels voldoen. De vraag naar adviezen en werkzaamheden van de omgevingsdienst is de laatste jaren flink gestegen.

ICT en juridisch

Ondanks dat er meer is uitgegeven dan begroot, past het bedrag volgens de omgevingsdienst binnen de personeelsbegroting. Het inhuren van extern personeel in bestaande functies is vaak duurder dan wanneer je iemand in dienst neemt. Op projectbasis en bij specialismen als juridisch en ICT is het volgens de woordvoerder vaak voordeliger. In deze sectoren is de concurrentie op de arbeidsmarkt groot, waardoor inhuur via een zzp-constructie beter werkt.

Handhaving boa
Lees ook
Enschede kreeg veel minder terug dan de inleg, nu gaat bijdrage aan Twentse milieudienst omhoog

Extern bureau

De omgevingsdienst neemt verdere stappen om meer personeel aan te trekken: “We werken momenteel met een extern bureau aan een recruitmentstrategie, gericht op het aantrekken van de juiste doelgroep.”

Inhuur lokale overheid

Het inhuren van extern personeel wordt veel gedaan in de publieke sector. In 2010 kwam toenmalig SP-kamerlid Emile Roemer met een wetsvoorstel om ministeries en overheidsinstellingen te verplichten om niet meer dan tien procent van de totale personeelskosten aan externe inhuur te besteden. In de praktijk wordt de norm regelmatig overschreden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.