Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fotoarchief Twente maakt 350.000 krantenfoto's openbaar voor publiek

Ruim 350.000 Twentse foto’s zijn er maar liefst te vinden: FotoArchiefTwente.nl werd afgelopen weekend geopend voor het grote publiek. In dat archief krantenfoto’s tot 1995. Gemaakt door fotografen van de regionale krant die in die tijd door onze regio trokken en dagelijks honderden foto’s maakten. Die zijn stuk voor stuk door vrijwilligers gedigitaliseerd. Chef beeld van Tubantia Carlo ter Ellen en oud-krantenjournalist Henk ten Harkel kijken terug.

Om een beeld te schetsen van de situatie: in een tochtige, vochtige loods lag het complete papieren foto-archief van Tubantia opgeslagen. Anderhalfmiljoen foto’s lagen daar in kasten, dozen, enveloppen terwijl ‘het water door het dak naar beneden sijpelde’, weet Carlo ter Ellen, de beeldchef van Tubantia, nog.

Zeppelin
De enorme Graf Zeppelin bracht op zaterdag 18 juni 1932 een bezoek aan Twente. "Half Twente liep uit. Kijk eens naar al die auto's", wijst Ter Ellen. De foto werd gemaakt door de bekende persfotograaf Henk Brusse die vanaf de jaren 30 tot de jaren 90 foto's voor de krant maakte.
Beeld: Fotoarchief Twente

Al die beelden zouden ongetwijfeld verloren zijn gegaan als er niet een paar Oldenzalers zich over het archief hadden ontfermd. “Ze vroegen in augustus 2016 of ze de Oldenzaalse foto’s mochten scannen”, weet Ter Ellen nog. “Een goed plan, maar waarom niet alle foto’s”, vroeg de fotograaf. Het plan voor het monnikenwerk was geboren. Zo’n tachtig vrijwilligers gingen aan het werk om uit die gigantische massa de 400.000 regionale foto’s te selecteren. Ze werden allemaal gescand en de informatie die achterop de foto’s stonden toegevoegd. “Ze zijn nu voor iedereen beschikbaar en op te zoeken met trefwoorden.”

Henk ten Harkel
Een verrassing voor Ten Harkel. Voordat hij voor Tubantia aan het werk ging was hij onderwijzer in Glanerbrug. Zijn schoolteam werd Nederlands Kampioen tafeltennis. "Dat we op de foto in de krant stonden. Daar waren we trots op. Zo'n beeld bleef wel een jaar op onze prikborden hangen."
Beeld: Still 1Twente Vandaag

De krantenfoto’s na 1995 zijn digitaal opgeslagen, maar niet beschikbaar voor het publiek. De privacywetgeving staat openbaarmaking in de weg. “In dat archief zitten veel foto’s die niet zijn gepubliceerd en die mogen we niet beschikbaar stellen.” Overigens gaat het niet alleen om de belangrijke beelden van grote gebeurtenissen. “Het leuke is dat je je eigen naam in kunt tikken of je werk, het winkeltje van je opa, de voetbalverenigingen. Die foto’s zijn heel interessant voor de bewoners van Twente.”

F16 Hasseleres
Carlo ter Ellen was er snel bij toen op 11 februari 1992 een F16 in de Hengelose wijk Hasseleres neerstortte. Later besefte hij dat het ook verkeerd had kunnen aflopen, omdat een uiterst giftige stof had kunnen ontsnappen.
Beeld: Fotoarchief Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.