Ruim 350.000 Twentse foto’s zijn er maar liefst te vinden: FotoArchiefTwente.nl werd afgelopen weekend geopend voor het grote publiek. In dat archief krantenfoto’s tot 1995. Gemaakt door fotografen van de regionale krant die in die tijd door onze regio trokken en dagelijks honderden foto’s maakten. Die zijn stuk voor stuk door vrijwilligers gedigitaliseerd. Chef beeld van Tubantia Carlo ter Ellen en oud-krantenjournalist Henk ten Harkel kijken terug.
Om een beeld te schetsen van de situatie: in een tochtige, vochtige loods lag het complete papieren foto-archief van Tubantia opgeslagen. Anderhalfmiljoen foto’s lagen daar in kasten, dozen, enveloppen terwijl ‘het water door het dak naar beneden sijpelde’, weet Carlo ter Ellen, de beeldchef van Tubantia, nog.
Al die beelden zouden ongetwijfeld verloren zijn gegaan als er niet een paar Oldenzalers zich over het archief hadden ontfermd. “Ze vroegen in augustus 2016 of ze de Oldenzaalse foto’s mochten scannen”, weet Ter Ellen nog. “Een goed plan, maar waarom niet alle foto’s”, vroeg de fotograaf. Het plan voor het monnikenwerk was geboren. Zo’n tachtig vrijwilligers gingen aan het werk om uit die gigantische massa de 400.000 regionale foto’s te selecteren. Ze werden allemaal gescand en de informatie die achterop de foto’s stonden toegevoegd. “Ze zijn nu voor iedereen beschikbaar en op te zoeken met trefwoorden.”
De krantenfoto’s na 1995 zijn digitaal opgeslagen, maar niet beschikbaar voor het publiek. De privacywetgeving staat openbaarmaking in de weg. “In dat archief zitten veel foto’s die niet zijn gepubliceerd en die mogen we niet beschikbaar stellen.” Overigens gaat het niet alleen om de belangrijke beelden van grote gebeurtenissen. “Het leuke is dat je je eigen naam in kunt tikken of je werk, het winkeltje van je opa, de voetbalverenigingen. Die foto’s zijn heel interessant voor de bewoners van Twente.”