Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe wethouder Almelo van start: ‘Er ligt veel op mijn bordje’

20230418 wethouder Overmeen Inger Bosman
Beeld: Inger Bosman

Wierdenaar Margreet Overmeen (49) mag direct flink aan de bak na haar benoeming als wethouder in Almelo. Twee maanden nadat voormalig wethouder Van Saane plotseling opstapt, installeert Overmeen zich: “Ik stap op een rijdende trein.”

Op haar eerste dag krijgt Overmeen een vuurdoop: “De eerste dag was leuk en druk, ik had meteen twaalf uur te pakken. Overdag gaf ik al een gastles over het ambt van wethouder aan jongeren op verzoek van mijn collega wethouder. Verder ben ik bijgepraat over verschillende onderwerpen.” Een reeks van thema’s schreeuwen om aandacht van de nieuwe wethouder.

Rijdende trein

De prangende zaken die Overmeen voor haar kiezen krijgt, zijn niet mis: “Een van de onderwerpen die ik meteen moet oppakken, is jeugdzorg. Daarnaast moet ik me laten bijpraten over het Stadstheater.” Het Stadstheater van der Valk en de gemeente zijn al maanden aan het bakkeleien over de financiering van de renovatie van het Stadstheater. Deze gesprekken hierover staan nu op pauze. “Er ligt veel op mijn bordje. Ik heb geen keuze in dingen die ik oppak, ik stap op een rijdende trein”, aldus Overmeen.

Zwak voor kunst en cultuur

Als 1Twente aan Overmeen vraagt met welk thema ze de meeste affiniteit heeft, moet ze even nadenken. “Ik kan overal affiniteit voor ontwikkelen en dat gaat me prima af, maar ik heb een zwak voor kunst en cultuur. Ik maak op hoog niveau muziek.” Overmeen speelt klassiek saxofoon bij de harmonie Sint Jan in haar woonplaats Wierden. Dat is overigens een gezinsuitje: “Elke week gaan we samen naar de vereniging om te repeteren.”

icon_main_info_white_glyph

Thema's

De thema’s waar de nieuwe wethouder verantwoordelijk voor is:

  • Jeugdzorg
  • Kunst en cultuur
  • Riool en water
  • Duurzaamheid
  • Afval
  • Klimaat en milieu
  • Plattelandsontwikkeling
  • Stadstheater

Woonplaats Wierden

Het is een vereiste om als bestuurder ingeschreven te staan in de gemeente waarin hij of zij bestuurt, dat staat zo in de gemeentewet. Overmeen is de enige wethouder die niet in Almelo woont. De gemeenteraad moet daar speciale ontheffing voor verlenen in een stemming. Die heeft ze gekregen bij de raadsvergadering van dinsdag.

Niet iedereen in de gemeenteraad is voor de uitzondering voor de nieuwe wethouder. PVV-raadslid Sebastiaan Stöteler geeft aan dat de ontheffing alleen is bedoeld om instromers de kans te geven om te verhuizen binnen een jaar. “Het parlement wil die ongebonden bestuurders niet”, aldus Stöteler.

'Gezin moet erachter staan'

Ook fractievoorzitter van Democraten.Nu Fred Gerritsen wil een plaatselijke bestuurder: “De ontheffing is voor maximaal een jaar met daarin een verhuisplicht. We zien de wethouder graag wonen in Almelo.” Het is echter niet zeker of Overmeen naar Almelo gaat verhuizen: “Ik sluit het niet uit, maar het hele gezin moet erachter staan.”

Of de Wierdenaar voor een tweede keer ontheffing krijgt, is nog onduidelijk. De gemeenteraad moet hier dan een jaar later weer over stemmen. Als ze dan niet genoeg stemmen krijgt voor ontheffing of ze gaat niet verhuizen naar Almelo, zal ze moeten aftreden.

Eerder in het vizier

Stöteler zegt in zijn betoog ook dat Overmeen in 2022 als mogelijke kandidaat in het vizier was bij D66. De keuze viel toen op Van Saane. Fractievoorzitter van D66 Jeroen Wiertz zegt daarover dat Overmeen afviel omdat Van Saane wel woonachtig was in Almelo. Overmeen is er toentertijd niet over benaderd zegt ze.

Eerst vakantie

In de tweede week van haar nieuwe functie gaat Overmeen een week op vakantie in het buitenland. “Ik wist niet dat ik gekozen zou worden als de wethouder en ik kon het niet meer annuleren”, aldus Overmeen. Daarna kan ze echt aan de slag. “Ik kijk het meeste uit naar ontmoetingen met inwoners en ondernemers, daar doe je het uiteindelijk voor.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.