Verkeer
Stuur appje
Zoek

Verbazing bij Enschedese zussen tijdens tv-quiz leidt tot petitie: ‘Meer zendtijd voor Paralympische Spelen’

Na verbazing over hun eigen gebrekkige kennis over de Paralympische Spelen zijn de Enschedese zussen Eva en Sterre Wijering een petitie gestart. Daarin roepen ze op tot meer zendtijd voor de evenknie van de Olympische Spelen gericht op lichamelijk gehandicapte sporters. De petitie telt al 360 handtekeningen. “Het begon allemaal toen we op tv naar ‘2 voor 12’ keken.”

In die quiz werd gevraagd naar de naam van een paralympiër. “Het zou de bekendste van Nederland moeten zijn, maar wij wisten er niks van.”

Verschil

De zussen doken daarom na de quiz in het wereldwijde toernooi voor mensen met een fysieke handicap. “Daar waar we de Olympische Spelen live kunnen volgen op tv en we al die sporters al jarenlang toejuichen, zien we van de Paralympische Spelen eigenlijk vrij weinig.”

“Een aantal jaar geleden was vrouwenvoetbal ook nog geen ding, dat was toch ook niet oké?”

Het verschil in zendtijd is aanzienlijk. “De NPO zendt de Olympische Spelen uit op tv terwijl de Paralympische Spelen enkel een livestream en een samenvatting krijgen. Die sporters verdienen meer zendtijd. Een aantal jaar geleden was vrouwenvoetbal ook nog geen ding, dat was toch ook niet oké?”

Naar de staatssecretaris

Om de groei in televisietijd voor elkaar te krijgen startten de meiden een petitie. Daarmee direct naar de NOS, de omroep die het toernooi zou moeten uitzenden, is volgens de zussen niet mogelijk. “Hiervoor moeten wij eerst langs de staatssecretaris van Cultuur en Media.”

De Enschedeërs hopen op meer aandacht. “Het zal een langzaam proces zijn, maar als er niks aan wordt gedaan, komt er ook geen verandering. Met de handtekeningenactie openen we de mogelijkheid voor een gesprek met de staatsecretaris.”

Petitie

De petitie is online beschikbaar. “Wij hopen op minimaal duizend handtekeningen.” Met dit aantal gaan ze naar Den Haag.

Sterre en Eva Wijering - foto Ernst Bergboer
Sterre en Eva Wijering hopen op meer dan duizend handtekeningen
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.