Een aanzienlijk deel van de Enschedese voetbalverenigingen heeft van het gemeentelijke sportbedrijf Sportaal te horen gekregen dat het huurcontract voor de velden per 1 augustus wordt opgezegd. Dit betekent niet dat de clubs 'dakloos' worden. Volgens de gemeente is het opzeggen van de huur noodzakelijk om nieuwe afspraken te kunnen maken rondom de aanstaande verhuizingen van voetbalclubs in de stad.
De intentie is er dan ook dat alle clubs vanaf 1 augustus gewoon over een huurcontract beschikken, schrijft Sportaal aan 14 van de in totaal 23 voetbalverenigingen die de gemeente rijk is. Het gaat om Achilles Enschede, Avanti-Wilskracht, De Tubanters, FC Aramea, FC Suryoye-Mediterraneo, Phenix, PW, Sparta Enschede, Sportlust Glanerbrug, SVV, TVV, UDI, Victoria'28 en Vosta.
Van deze verenigingen loopt het langjarige huurcontract voor het gebruik van de velden deze zomer af. Als de gemeente Enschede (via Sportaal) de huur niet drie maanden van tevoren opzegt, wordt het contract stilzwijgend met vijf jaar verlengd. "In essentie komt het erop neer dat we een periode van veranderingen tegemoet gaan en dat daar een contract van vijf jaar niet bij past", aldus een gemeentewoordvoerder. Hij doelt op de clustering van sportparken.
In veel gevallen zal de gemeente opteren voor een nieuw contract met een kortere looptijd. Van de clubs op het Wethouder Horstmanpark (TVV en SVV), Achilles Enschede, Phenix en Sportlust Glanerbrug wordt bijvoorbeeld verwacht dat zij hun huidige sportpark zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen vijf jaar gaan verlaten en verhuizen naar een van de nieuwe 'sportclusters'.
Een aantal clubs die de opzeggingsbrief hebben gekregen, gaan mogelijk deel uitmaken van een zogeheten Multifunctionele Sportaccommodatie (MFSA). Dat is een clubgebouw dat meerdere verenigingen en commerciële partners huisvest. Het gaat hierbij onder andere om Victoria'28, FC Aramea en FC Suryoye (Zuid), Sparta en Vosta (Schreurserve) en Avanti-Wilskracht (Glanerbrug).
Maar ook enkele verenigingen voor wie qua accommodatie weinig tot niets gaat veranderen krijgen een aangepast contract voorgeschoteld. Hierbij valt te denken aan De Tubanters (Diekman-Oost) en UDI (Wesselerbrink-Midden), die hun eigen clubgebouw behouden, maar de velden straks ook met andere clubs moeten delen. Bij UDI (en Suryoye) op het complex wil de gemeente het liefst SVV vestigen.
Bij De Tubanters komen meerdere sportclubs samen, waaronder voetbalvereniging PW. De geruchten in de wandelgangen worden steeds hardnekkiger dat ook Sportclub Enschede, dat komende zomer het huidige onderkomen op Diekman-West moet verlaten vanwege het beoogde trainingscentrum van FC Twente, zich hierbij gaat voegen.
Dat de gemeente ook met verenigingen voor wie in feite niets verandert opnieuw om tafel gaat, heeft volgens een woordvoerder te maken met nieuwe verwachtingen. "Het gaat om afspraken in dienst van de sportclustering", laat hij desgevraagd weten. "Contractuele bereidheid voorzieningen te delen met andere verenigingen is daarbij het belangrijkste aspect. Daarvan was voorheen geen sprake in de contracten."
Het gaat volgens de gemeente om een 'basis-bereidheid' om samen te werken met andere verenigingen op gedeelde sportcomplex. Wat dat precies inhoudt is (nog) niet concreet ingevuld.