Verkeer
Stuur appje
Zoek

Een estafette doen in harnas of in een speedo: 51e Batavierenrace zit erop

  • 20230429 Bata Finish M Gankema 54
    Beeld: BataSocial / Milou Gankema
  • 20230429 Bata Finish M Gankema 3
    Beeld: BataSocial / Milou Gankema

De voorlopige winnaar van de grootste estafetteloop van de wereld is bekend: het universiteitsteam uit Groningen heeft de 51e editie van de Batavierenrace gewonnen. Daarmee verdedigt het team de titel van vorig jaar. Op de tweede plek eindigde Wageningen en op de derde plek Utrecht. In het algemeen klassement eindigde het RU/HAN team op de eerste plek.

Bij de Batavierenrace is het vaste prik dat er mascottes van studentenverenigingen meelopen en dat studenten in allerlei kostuums meelopen. Zo liep er een studentenvereniging mee in ijzeren harnas en liepen er studenten in alleen een speedo mee. Er is zelfs een rollator gespot.

Andere eindetappe

Dit jaar was de start van de laatste etappe niet zoals gebruikelijk op de Oude Markt, maar in Van Heek Park. Hierdoor was de laatste fase korter dan anders. In verband met Koningsdag de dag ervoor konden de deelnemers niet starten op de gebruikelijke plek. Dat was in conflict met de op- en afbouw van de twee evenementen.

Batavierenfeest op de UT

Na de finish van de Batavierenrace, is het traditionele eindfeest op de campus van Universiteit Twente in Enschede. Dit is het grootste studentenfeest van de Benelux. Op zaterdagavond van 20.00 uur tot 02.00 uur zijn er drie podia te vinden met DJ’s en bands. De entree is een consumptiemunt.

icon_main_info_white_glyph

De Batavierenrace

De Batavierenrace is een jaarlijkse estafetteloop van 25 etappes die samen ruim 175 km lang zijn. De etappes zijn verdeeld in het nacht-, ochtend- en middagblok. Ieder jaar doen er zo’n 8.500 studenten mee. Door het grote deelnemersaantal dankt de Batavierenrace haar vermelding in het Guinness Book of Records als grootste estafetteloop ter wereld. De race start altijd op vrijdag in Nijmegen en eindigt op zaterdag in Enschede.

Prijs inleveren

Om 23:00 uur vindt de prijsuitreiking van de 51e Batavierenrace plaats op het hoofdpodium van het festivalterrein. Er bestaat nog een kleine kans dat de winnaars de prijs moeten inleveren: "Ploegen mogen officieel nog tot woensdag 3 mei protest indienen tegen straftijd of als ze andere ploegen ervan verdenken een fout te hebben gemaakt. Donderdag zal de officiële uitslag bekend worden gemaakt. Vanavond word de prijsuitreiking gehouden met de voorlopig uitslag, het verschil na woensdag is namelijk vaak minimaal. Er is tot nu toe nog niemand terug gebeld om een prijs in te leveren", zegt woordvoerder van de Batavierenrace Laura Scharstuhl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.