Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid heeft laten weten dat hij graag gebruik maakt van het aanbod uit Enschede om 550 asielzoekers op te vangen. Maar hij kan niet toezeggen dat het bij die 550 blijft noch voldoen aan andere 'eisen' die het college hem namens de gemeenteraad heeft voorgelegd. Het is aan de gemeenteraad of een concept-overeenkomst met het COA voor de oprichting van een azc wordt ondertekend.
Op 20 maart stemde een meerderheid van de gemeenteraad in om Enschede aan te bieden voor een asielzoekerscentrum. Het voorstel, dat door coalitiepartijen Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie was opgesteld, omvatte wel een eisenpakket van 40 'harde voorwaarden' waaraan de opvang moest voldoen. Met die opdracht is wethouder Arjan Kampman op pad gestuurd om te onderhandelen met de staatssecretaris en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.
Een van die harde voorwaarden is dat het bij maximaal 550 asielzoekers zal blijven. Maar aan die eis kan staatssecretaris niet tegemoet komen, schrijft hij in een brief aan het college. "Het is voor mij niet mogelijk om een dergelijke toezegging op deze wijze te doen", aldus Van der Burg, "mede omdat wet- en regelgeving nu eenmaal boven brieven gaat." Hij doelt op de zogeheten Spreidingswet die het kabinet in voorbereiding heeft, waarmee gemeenten al dan niet kan worden gedwongen om een aandeel in de asielopvang te leveren.
Het is aan de gemeente Enschede, om in regionale en provinciale afspraken, het maximum van 550 opvangplekken af te dwingen. Ook voor wat betreft andere eisen, zoals extra bijdragen voor bijvoorbeeld het jeugdzorgtekort, kan Van der Burg niets beloven. "Wel heb ik het COA gevraagd bij de ontwikkeling van de definitieve locatie te bezien welke bijdrage geleverd kan worden aan de ontwikkeling van de omgeving van het azc in brede zin om het optimaal functioneren van het azc in samenhang met de omgeving mogelijk te maken."
Toch maakt Van der Burg graag gebruik van het aanbod uit Enschede. "Om vooruitlopend op een structurele opvang op korte termijn alvast een tijdelijke opvang mogelijk te maken, wordt eveneens op prijs gesteld. We hebben immers de komende tijd nog veel opvangplekken nodig", schrijft de staatssecretaris. Door het COA is een (concept-)bestuursovereenkomst opgesteld voor de opvang van - in eerste instantie - 550 asielzoekers. Het is aan de gemeenteraad om het college de opdracht te geven daar ja of nee tegen te zeggen. Dat zal een bijzondere discussie worden, want eerder bij 1Twente in de studio stelde BBE-fractieleider Barry Overink dat de voorwaarden wat hem betreft keihard zijn.
Het college onthoudt zich van een inhoudelijke uitspraak in het raadsvoorstel. Het is dus aan de raad wat te doen met het voorstel, waarin een aantal belangrijke eisen niet worden ingewilligd. Met name het maximumaantal valt zwaar. "Het college had verwacht dit te kunnen borgen in een brief/overeenkomst met de staatssecretaris", aldus B&W in het raadsvoorstel. "Echter is het teleurstellend dat de staatssecretaris hier geen toezegging in kan doen en daarmee de handreiking die de gemeenteraad met de motie heeft gedaan niet kan aanvaarden."
"Met waardering heb ik kennisgenomen van het besluit van uw raad om in Enschede met de opvang van 550 asielzoekers een bijdrage te leveren aan de opvang van mensen die moeten vluchten", begint staatssecretaris zijn antwoord op het asielaanbod uit Enschede. Hij belooft dat alle kosten die Enschede moet maken voor de opvang, zullen worden vergoed. De hele brief is hier te lezen.