Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het is over en uit voor fanfare St. Caecilia in Bornerbroek: ‘We hebben er alles aan gedaan’

20230502 fanfare st. Caecilila Bornerbroek
Fanfare St. Caecilia tijdens hun laatste kerstconcert
Beeld: St. Caecilia / Anny Spoolder-Luchtenberg

De laatste redpoging voor fanfare St. Caecilia in Bornerbroek is niet gelukt. Na 108 jaar besluiten de leden samen om met de vereniging te stoppen. De reden is dat er te weinig leden zijn om nog een goed orkest te vormen. “Ik baal er gruwelijk van, het is zó jammer voor het dorp”, aldus voorzitter en saxofoniste Eline Brok.

Geen fanfare meer bij het paasvuur, de sinterklaasviering of de Dodenherdenking op 4 mei. Bornerbroek zal de concerten van St. Caecilia bij de dorpsactiviteiten moeten missen. Het was een emotionele, laatste ledenvergadering: “De leden waren erop voorbereid. Zoals het nu gaat, willen we niet verder. Het was een heftig besluit”, zegt Brok.

Laatste redpoging

Bij de laatste reddingspoging om nog nieuwe leden te werven, hield de vereniging een flyeractie in het dorp en in omliggende wijken. Daarnaast kwamen de voorzitter en de penningmeester, tevens vaandeldrager, Herrie Engbersen langs bij het programma bij 1Twente Vandaag. Brok vertelt dat er wel wat is losgekomen door de acties, maar er hebben zich geen muzikanten gemeld: “Er was nul respons, maar er wilden wel mensen met ons sparren over ideeën. We weten niet wat we nog meer moeten doen”

Eline en Herri fanfare St. Caecilia Bornerbroek
Lees ook
Fanfare St. Caecilia in Bornerbroek doet één laatste reanimatiepoging om de club nieuw leven in te blazen

Voor Brok is het een moeilijke tijd geweest: “Ik heb slapeloze nachten gehad. 108 jaar historie gooi je op de plank. Ik baal er gruwelijk van, het is zo jammer voor het dorp. Er zijn geen mensen die graag muziek maken en je kunt mensen niet verplichten. Zo kunnen we niet verder, de verhoudingen in het orkest kloppen niet meer.”

Ook voor vaandeldrager Engbersen valt het zwaar: “Het was een zware vergadering. Mijn zwager is al zeventig jaar lid, die had niet geslapen voor de vergadering. Het raakt je wel.”

Slapende vereniging

De vereniging wordt niet helemaal opgedoekt. Geen repetities en concerten meer, maar toch kan de vereniging van belang blijven in het dorp: “We hebben een grote voorraad aan instrumenten en nog een hoop financiële middelen over. We hebben altijd een gezonde vereniging gehad. Dus mensen kunnen een instrument in bruikleen krijgen of we kunnen financieel ondersteunen bij een muzikaal evenement”, aldus Brok. Een voorwaarde is wel dat de aanvrager serieuze intentie heeft om muziek te maken. Op deze manier houden ze de vereniging ‘slapend’. Mocht het nodig zijn, kan de vereniging over een paar jaar zo weer van start.

Wennen op maandag

Of Eline Brok zelf nog muziek gaat maken, weet ze nog niet: “Ik moet het eerst afsluiten voor mezelf. We moeten nog wat financiële dingen afwikkelen en we moeten naar de notaris. Misschien zoek ik daarna een vereniging die bij me past. We hebben er alles aan gedaan. Het bestuur valt niks te verwijten, corona heeft het nog een duwtje gegeven. Het zal wel wennen zijn om op maandag geen repetitie meer te hebben.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.