Hij staat er al meer dan twee maanden, verlaten op een parkeerhaven langs de Hendrik ter Kuilestraat. De zogeheten spookauto, waarvan de kentekenplaten zijn verwijderd, begint getuige reacties op social media ook voorbijgangers op te vallen. Afslepen? Onmogelijk, zegt de gemeente Enschede.
De eerste meldingen bij de afdeling Handhaving over de verweesde Mazda CX-3 in het Enschedese havengebied dateren van begin maart. Het voertuig valt op, omdat er geen kentekenplaten op zitten. Bovendien staat het op een 'losse' parkeerplaats, die niet verbonden is aan een bedrijf of een woning. Een woordvoerster zegt dat de gemeente en de wijkagent wel weten wie de eigenaar van de wagen is, maar niets kunnen doen. Op social media gaan berichten dat er eerder Duitse kentekenplaten op de auto zaten.
"Het voertuig heeft eerst elders in Enschede gestaan", zegt de gemeentewoordvoerster. "De eigenaar van het voertuig is wel bekend. Meer details kunnen we op dit moment niet delen." Hoewel het niet voeren van kentekenplaten op de openbare weg (net als een verlopen APK of niet verzekerd zijn) op zichzelf een overtreding is, kunnen de gemeente en politie niets doen.
Het eigendomsrecht luistert namelijk nauw. Een voertuig dat langs de openbare weg geparkeerd staat, mag niet zomaar worden weggevoerd. Alleen een wrak mag na een handhavingstraject (bestuursdwang) weggesleept worden. Van een wrak is pas sprake als het voertuig niet in rijtechnische staat is en ook niet op rendabele wijze in die staat te brengen is. "Hoewel de kentekenplaten van het voertuig af zijn maakt het dat geen wrak in de zin van de wet en ontbreekt daarmee voor nu een wettelijke grondslag om weg te slepen."
Met andere woorden: de Mazda langs de Hendrik ter Kuilestraat zou dus nog wel even kunnen blijven staan. Soms worden voertuigen achtergelaten, omdat de eigenaar naar het buitenland is vertrokken, maar ook na het overlijden van de eigenaar of bij langdurige ziekte blijft een auto soms lange tijd op dezelfde plek staan.
De afgelopen ruim drie jaar heeft de gemeente in veertien gevallen gehandhaafd of gewaarschuwd bij verweesde (auto)wrakken of aanhangers, maar het is aannemelijk dat er in Enschede veel meer voertuigen (al dan niet te kwalificeren als wrak) al lange tijd op dezelfde plek staan. Het is niet bekend hoe vaak er daadwerkelijk is weggesleept. Weggehaalde voertuigen kunnen tegen betaling van de sleep- en opslagkosten binnen 13 weken door de rechtmatige eigenaar worden opgehaald. Daarna wordt het voertuig verkocht of gesloopt.