Verkeer
Stuur appje
Zoek

Huwelijksbootje Herman en Yvonne dobbert al 53 jaar op Tuindorpbad in Hengelo

Deze maand is het honderd jaar geleden dat in Hengelo het Tuindorpbad werd geopend. Komende zaterdag 13 mei wordt de honderdste verjaardag van het bad groots gevierd. Daarbij is er ook volop aandacht voor de 'kleine verhalen achter het bad', zoals dat van Herman Esman en Yvonne Glotzbach, die elkaar bij het bad leerden kennen en inmiddels al 53 jaar getrouwd zijn.

Hangjeugd

"We kwamen allebei als kinderen al bij het bad, omdat we in de buurt zijn opgegroeid. Later werden we er allebei lid van de zwemclub, maar de eerste jaren hadden we nog niet echt oog voor elkaar."

Een grote groep jongens en meisjes kwam in die tijd 's avonds na school of na het werk naar het bad. "Om te waterpoloën, een beetje op doel te schieten en elkaar onder water te duwen. Dat laatste was ook een heel belangrijke bezigheid!", lacht Herman.

icon_main_info_white_glyph

'Zwemmen is 't beste!'

Marco Krijnsen schreef een boek over het honderdjarige bad met als titel 'Zwemmen is 't beste!'. Samen met bestuurslid Janine Franken is hij dinsdag 9 mei tussen 16.00 en 17.00 uur te gast in 1Twente Vandaag, live te volgen op 1twente.nl. Op zaterdag 13 mei wordt er behalve een boek ook een documentaire geprestenteerd en een expositie geopend.

Vonk

Als het bad dan dicht ging, bleef de jeugd nog zeker een uur op het gras bij de ingang hangen. Yvonne: "Lekker kletsen en donderjagen. De vonk tussen ons sprong pas over tijdens het jaarlijkse kamp in Buurse. Op een gegeven moment voel je voor de een iets meer dan voor de ander."

Herman: "Ik zag Yvonne dansen en dacht: daar wil ik wel iets mee." Enkele jaren later, Herman was 25 en Yvonne 22, zijn ze getrouwd. Inmiddels is het stel 53 jaar getrouwd en in de zomermaanden zijn ze bijna dagelijks op het bad te vinden. Komende zaterdag, als bij het bad de honderdste verjaardag wordt gevierd, zullen ze er uiteraard ook bij zijn.

1230508 Tuindorpbad Hengelo STILL
"Ik zag Yvonne dansen en dacht: daar wil ik wel iets mee."
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.