Een aantal stoepen in Hengelo is onbegaanbaar voor mobiel beperkte mensen, zo melden de bezoekers van Wijkhuys Weidedorp in een door 1Twente gehouden enquête. Als onderdeel van een onderzoek in drie verschillende wijken heeft de omroep een vragenlijst afgenomen bij de bezoekers van het Wijkhuys Weidedorp. Wat vinden de bezoekers van de toegankelijkheid van de voorzieningen in hun eigen woonbuurt? 21 mensen die tot de ouderendoelgroep behoren hebben de vragenlijst ingevuld.
Wijkhuys Weidedorp ligt enigszins verscholen in een woonbuurt op zo’n 20 minuten lopen van het centrum. Het is één van de drie centrale locaties waarin Wijkracht activiteiten organiseert. Wijkhuys Weidorp richt zich op het centrum en enkele omliggende wijken. Het gebouw is bereikbaar via het openbaar vervoer, vlakbij het Wijkhuys staan er twee bushaltes.
Volgens sociale makelaar Arie Fröberg heeft het Wijkhuys te maken met een groeiende bezoekersgroep, wat vooral merkbaar is bij 65+'ers. “Het aantal ouderen is nog niet zo groot. Op dit moment weten met name volwassenen dit Wijkhuys te vinden”, vertelt hij. Om deze reden was het moeilijker om een groot aantal bezoekers die binnen de doelgroep vielen, zo ver te krijgen dat zij een mening gaven over de toegankelijkheid binnen hun wijk.
Bij het merendeel van de woonbuurten die voorbij komen lijkt de wijkinrichting behoorlijk op orde te zijn, als je de respondenten mag geloven. Een vrouw uit Woolde vindt dat ze te ver van de voorzieningen af woont. Verder vinden de respondenten uit respectievelijk Tuindorp en de binnenstad dat de paden en stoepen soms lastig begaanbaar zijn, maar ze zijn wel positief over de toegankelijkheid van hun woonbuurt. Voor twee plekken in Hengelo geldt dit echter niet.
Woonbuurten ’t Wilbert en De Noork krijgen onderuit de zak als het aankomt op toegankelijkheid. Volgens de respondenten van beide woonbuurten is het heel lastig om voorzieningen zoals winkels en de apotheek te bereiken, waarbij afstand nog niet eens het grootste probleem is. De weg naar de voorzieningen toe is voor minder mobiele mensen op sommige plekken simpelweg onbegaanbaar.
Beide wijken kampen met stoepen die lastig begaanbaar zijn en in het geval van 't Wilbert is dit ook in de buurt van de bushalte. Eén van de twee respondenten uit deze buurt claimt gevallen te zijn door loszittende tegels. Verder is er sprake van een grote ongelijkheid van de stoeptegels op bepaalde plekken. Het eindoordeel van deze vier respondenten is dat hun wijk slecht of zeer slecht toegankelijk is.
Over de inrichting binnen de wijkvoorziening hoeft niet veel gezegd te worden; deze lijkt op orde te zijn. Zelfs de mensen die hun wijk ontoegankelijk vinden zijn positief. Zo zegt een bewoonster van ’t Wilbert: “Met de wijkvoorzieningen is niks mis, maar je zult mij er niet snel meer vinden omdat de weg er naartoe slecht en onveilig is."
Als er iets positiefs gezegd kan worden op basis van dit meetmoment, is het dat de benaderde wijkbewoners allemaal positief zijn over de toegankelijkheid binnen de wijkvoorzieningen. Daar staat tegenover dat het in sommige buurten wat betreft de openbare ruimte beter kan. De staat van de stoepen is het vaakst benoemd als obstakel om bepaalde voorzieningen goed te kunnen bereiken. Zeker rondom voorzieningen als bushaltes en winkels is het belangrijk dat deze er goed bij liggen.
Zolang het dossier 'Hengelo Obstakelvrij' nog open staat wordt de input van de Hengeloërs meegenomen in het toegankelijkheidsonderzoek. Mocht u in uw wijk klachten hebben over de toegankelijkheid van voorzieningen, of zijn ze slecht bereikbaar, stuur dan een mailtje naar [email protected].