Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen grijs distributiecentrum in Almelo maar groene muur van een kilometer lang

230510 almelo ara 2
Impressie van het distributiecentrum en natuurscherm in Almelo
Beeld: Heembouw

Het is 14,5 meter hoog en bijna een kilometer lang: het ecologische natuurscherm van het nieuwe distributiecentrum Ara Almelo. Binnen een paar jaar moet dit een groene muur zijn die straks voedsel en schuilplaats biedt aan vogels en insecten. Eind dit jaar kunnen voorbijgangers al het begin van de bloei zien.

Heembouw Architecten is in samenwerking met Stellar Development druk bezig met het bouwen van het distributiecentrum en natuurscherm in Almelo. Natuurinclusief bouwen is voor Heembouw een belangrijk onderdeel. Ook zijn er verschillende hoveniers en ecologen betrokken bij dit project. “Zij adviseren ons over welke planten we het beste kunnen plaatsen zodat we de biodiversiteit en natuur kunnen versterken. We mogen geen palmbomen planten”, lacht Robert Dolieslager, hoofdontwikkeling van Heembouw.

Toegevoegde waarde voor directe omgeving

Volgens Dolieslager is het meer dan alleen een beetje klimop tegen de muur plaatsen. “We kijken naar drie dingen: biodiversiteit, belevingswaarde en klimaatadaptatie." Er wordt gekeken welke inheemse soorten het beste bij het distributiecentrum passen. Dat wil zeggen dat Dolieslager en zijn team bekijken welke flora van nature in dat gebied voorkomen. “Het moet van toegevoegde waarde zijn voor de directe omgeving.”

Een hele puzzel

Er moeten planten komen die zeker veertien meter hoog kunnen klimmen. “We kijken samen met de hoveniers welke planten zo hoog kunnen komen”, vertelt Dolieslager. “En je vraagt je af of alle planten die hoogte moeten halen en of sommige planten niet wat lager kunnen blijven”. Volgens de hoofdontwikkeling is dat wel de doelstelling: “We willen verschillende soorten klimplanten.” De planten worden niet zomaar tegen het scherm geplaatst maar er wordt nagedacht over aan welke zijdes de planten komen. “We kijken aan welke kant veel zon is en aan welke zijde bijna geen zon komt. We moeten dus kijken welke plant waar geschikt is. Dat is een hele puzzel geweest”, zegt Dolieslager.

Beregeningssysteem

Dolieslager vertelt dat het bij het plaatsen van de klimplanten nog niet klaar is. “Als het regent valt het alleen op de bladeren en komt het water niet zozeer op de grond eronder. Dat betekent dat er een beregeningssysteem moet komen.” En dat beregeningssysteem is er: er is een tank geplaatst van 165 kuub. “Met het gevallen regenwater, beregenen we dan de natuur.”

“We hebben geprobeerd juiste planten te plaatsen zodat er in elk seizoen van het jaar voedsel is voor de insecten en diertjes”

Dieren

Het is niet alleen goed voor de natuur dat er bij Ara Almelo zoveel groen geplaatst gaat worden, maar ook de dieren halen hier voordeel uit. Zo komen er wadi’s: een poel om water te bufferen om het rustiger het gebied in te laten stromen. Als een wadi vol met water staat, oogt het als een vijver. “Maar na een regenbui loopt het relatief snel de omgeving in”, zegt Dolieslager. “En op dat vochtige gebied komen dan kikkers, padden en salamanders af.” Daarnaast worden er ook bomen geplaatst waar veel vlinders op af komen. Het groen gaat goed onderhouden worden. “Als er takken vallen, wordt dat normaal gesproken afgevoerd. Dat doen wij niet. In dit gebied maken we een plekje waar we deze takken sparen. Door dat te doen, kunnen daar bijvoorbeeld egels nestelen.” Dolieslager heeft goed nagedacht over de soorten planten en bomen die er geplaatst gaan worden. “Er komen ook planten die later in bloei gaan zodat die de bijen kunnen helpen. We hebben geprobeerd de juiste planten te gaan plaatsen zodat er in elk seizoen van het jaar voedsel is voor de insecten en diertjes.”

230510 natuurscherm almelo 1
Het distributiecentrum en natuurscherm worden gebouwd
Beeld: Heembouw

Oplevering

Rond de bouwvak moet het distributiecentrum opgeleverd worden. Of het natuurscherm dan al in bloei staat is nog maar de vraag. “Je zit dan wel net in een periode dat het veel te warm is”, vertelt Dolieslager. “Als je zo’n zomer hebt als vorig jaar is het onverantwoord om bomen, struiken en planten te plaatsen. Als dat het geval is dan wachten we tot de jaargetijde goed genoeg is. Dat zal dan ergens in oktober of november zijn.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.